Nokia C7-Probabil un Best-Seller de Sarbatori


Nokia C7: poate fi cel mai căutat telefon de sărbători!N8 este în momentul de faţă tot ceea ce are Nokia mai bun de oferit, însă preţul piperat îl face destul de greu de atins în această perioadă nefasă din punct de vedere economic. Pentru a-şi onora şi clienţii exigenţi cu buget limitat (sub 2000 RON), producătorul finlandez a lansat smartphone-ul Nokia C7, un dispozitiv cu dotări de top, însă un pic mai modeste decât vârful „N-Series”.Nokia C7, recomandat de go4it

Construcţie premium, estetică remarcabilă

Nokia C7 nu cunoaşte compromisuri când vine vorba de design. Pot să spun că este unul dintre cele mai solide şi totodată estetice dispozitive mobile pe care am avut ocazia să le testez: corp din plastic şi metal cufinisaj premium, taste de control amplasate ideal, interfeţe de conectare de asemenea bine poziţionate. Telefonul măsoară 117,3 x 56,8 x 10,5 mm şi cântăreşte 130 de grame.

Partea frontală a terminalului este dominată de ecranul touch AMOLED de 3.5 inch şi 640 x 360 pixeli rezoluţie. Ca mai toate ecranele tactile, şi cel de pe Nokia C7 este predispus amprentelor. Calitatea imaginii este însă foarte bună, la fel şi contrastul în lumina puternică a soarelui.

Nokia C7Nokia C7

Tastele fizice de control pe care le avem la dispoziţie sunt cele de apelare + tasta centrală pentru acces meniu / task manager (poziţionate sub display), tastele de volum şi apelare vocală (lateral dreapta, sus) şi butonul dedicat camerei foto (lateral dreapta, jos). Pentru deblocarea ecranului există un buton tip slide, şi el poziţionat pe marginea din dreapta. Opţional, deblocarea se poate face şi apăsând orice tastă, apoi atingând uşor ecranul în zona butonului virtual „Unlock”. Nu este nevoie să apeşi, deoarece display-ul este de tip capacitiv – o simplă atingere e suficientă.

Accesul la cartela SIM se face rapid, doar prin înlăturarea capacului de pe spate (nu şi a acumulatorului). SIM slot-ul este poziţionat în dreapta, iar cartela se introduce în fanta specială până când sistemul de prindere confirmă cu un „click”.

Slotul microSD nu este la îndemână precum cel destinat SIM-ului. În cazul în care dorim să introducem sau să scoatem cardul de memorie, suntem mai întâi nevoiţi să înlăturăm acumulatorul.

Nokia C7Acces la SIM doar prin înlăturarea capacului

Terminalul este înzestrat cu două camereuna de 8 MP pentru foto şi video (amplasată pe spatele terminalului şi acompaniată de două LED-uri flash), cealaltă secundară, VGA (dedicată apelurilor video). Camera principală este flancată de două difuzoare puternice, dar care reproduc unsunet un pic cam strident, complet privat de frecvenţele joase.

Transferul de date şi încărcarea se fac cu ajutorul unui cablu microUSB, al cărui port dedicat este poziţionat în marginea superioară a aparatului. Lângă interfaţa microUSB observăm jack-ul de 3,5 mm şi butonul de Power / selectare profiluri.

Impresii legate de utilizare

Pe partea de operare, suntem întâmpinaţi de interfaţa de acum cunoscută a sistemului Symbian^3: trei ecrane virtuale personalizabile cu widget-uri sau cu grupuri de shortcut-uri (câte patru pe linie), aranjate într-o listă verticală ce poate găzdui maximum şase elemente. Dacă ai mai puţin de şase elemente pe pagină, poţi să le spaţiezi după bunul plac.

Această ordonare specifică OS-ului Symbian^3 nu este deloc rea, dar din punct de vedere al aspectului şi al libertăţii de personalizare se situează sub ceea ce oferă ultimele versiuni de Android (Eclair, Froyo).

Nokia C7Nokia C7Procesorul ARM 11 tactat la 680 MHz ajutat de cei 256 MB RAM şi de suportul de accelerare video 3D asigură o fluenţă plăcută când navigăm prin meniu sau când rulăm aplicaţii. Am testat Angry Birds versiunea pentru Symbian^3 şi am rămas cu o impresie bună legat de cum rulează: are la început câteva momente când sacadează un pic (până este încărcat în cache), apoi merge brici.

Sistemul gestionează bine resursele şi este stabil. Aplicaţiile deschise pot fi controlate prin intermediul task managerului excelent pus la punct. O apăsare prelungită a butonului central duce la listarea programelor din background, în căsuţe ce se derulează orizontal. Pentru aducerea aplicaţiei în prim plan trebuie doar să apeşi în caseta respectivă, iar dacă doreşti să o închizi pe marcajul cu X din colţul din dreapta-sus al acesteia.

În ceea ce priveşte resursele de download, Ovi Store găzduieşte sute deaplicaţii şi jocuri gratuite pentru Symbian^3, dar şi soft-uri contra cost. Luate la un loc, numărul lor nu se compară cu cel întâlnit în Marketplace-ul Android sau în App Store, însă vei găsi suficiente programe utile care să acopere multe sfere de interes, de la business şi organizare, până la divertisment şi lifestyle.

Legat de meniul principal, aici lucrurile sunt destul de cunoscute şi clare. Am mai spus, aspectul şi programele preinstalate nu diferă cu mult faţă de cele existente pe platforma Symbian S60 5th Edition, prezentă pe terminale care nu mai au nevoie de nicio prezentare: Nokia 5800 Xpress Music, N97 / N97 Mini, 5230 şi altele.

Dacă e să aducem în vedere ceva mai puţin cunoscut, acel ceva ţine de hardware şi se numeşte USB On-the-go, facilitate întâlnită şi la Nokia N8. USB On-the-go permite conectarea la alte dispozitive printr-un cablu microUSB şi accesarea informaţiilor stocate pe acestea. Dispozitivele pot fi stick-uri USB sau chiar alte telefoane mobile. Mai multe despre USB On-the-go puteţi afla aici.

La capitolul telefonie, avem doar cuvinte de laudă. Convorbirile se aud „cristal”, iar tastatura QWERTY virtuală nu ne încurcă absolut deloc când ne apucăm de tastat SMS-uri. Organizarea mesajelor şi a contactelor este impecabilă, aspect specific de altfel tuturor telefoanelor Nokia, începând cu primele modele şi până la cele abia lansate.

Nokia C7Cameră de 8 MP fără autofocus

Multimedia

Symbian^3 are neajunsurile lui, dar în niciun caz acestea nu ţin de aplicaţiile multimedia. Player-ul audio te întâmpină cu numeroase opţiuni şi setări (egalizator, podcast, FM Transmitter etc.), suport pentru playlist-uri – practic tot ce îi trebuie unui player de top. Iar sunetul este şi el de calitate foarte bună.

Player-ul video încântă şi el prin faptul că are deja preinstalate codecurile necesare pentru a rula filme DivXXviD şi chiar conţinut HD 720p. Pentru acesta din urmă, există o limitare la 2 GB a fişierelor suportate.

Camera foto de 8 MP surprinde prin lipsa autofocusului, însă în ciuda acestui inconvenient capturile sunt remarcabile calitativ: culori vii, detalii bune, zgomot de imagine în limitele acceptabilului. Singurul lucru ce ar putea stârni critici este acela că pozele macro sunt imposibil de realizat. În rest, numai bine despre partea de fotografiere. Mai jos aveţi câteva exemple de poze realizate cu Nokia C7.

Nokia C7 Nokia C7
Nokia C7 Nokia C7
Nokia C7 Nokia C7
Nokia C7 Nokia C7

Video-urile surprinse cu ajutorul camerei sunt şi ele peste limita medie, totuşi incomparabil mai slabe decât cele făcute cu N8. Aici este diferenţa de preţ pe care trebuie să o plăteşti pentru a avea totul.

Sample video Nokia C7

Internet

Ca orice smartphone de top, Nokia C7 oferă o suită completă de facilităţi hardware şi software ce ţin de Internet (HSDPA 10.2 Mbps, Wi-Fi 802.11 n, Web TV, Push E-mail, Flash Lite 4.0), doar browser-ul lasă de dorit. Randarea paginilor este în regulă, dar în momentul în care faci zoom pentru a citi mai uşor, nu ştie să încadreze textul pe ecran astfel încât să nu mai faci scroll pe orizontală. De asemenea, în momentul în care tastezi o adresă nouă eşti obligat mai întâi să selectezi şi să ştergi adresa curentă. La capitolul browsere, cel dezvoltat de Google pe platforma Android este net superior.

Accesarea serviciilor de socializare este posibilă după conectarea la Internet şi configurarea acestora. Symbian^3 integrează momentan doar platformele Facebook şi Twitter.

Nokia C7Nokia C7

GPS

Ovi Maps este o aplicaţie bine pusă la punct şi care acoperă bine România şi Europa, cel puţin zonele cât de cât cunoscute şi pe unde a mai călcat picior de om, iar receptorul GPS oferă un semnal bun şi stabil, astfel încât Nokia C7 poate fi considerat un companion de ajutor în deplasarea ta prin ţară şi străinătate.

Autonomie

Suntem bucuroşi să vă anunţăm că acest smartphone nu vă va stresa cerând să fie conectat la priză sau la PC seară de seară ci o dată la două, trei zile. Un utilizator mai puţin dependent de Internet ar putea face reîncărcarea după chiar patru zile de funcţionare.

Accesorii

Pachetul conţine accesoriile bază: încărcător, cablu de date, headset şi manuale. Cardul de memorie microSD trebuie achiziţionat separat, la fel şi cablul USB On-the-go şi TV-Out.

Nokia C7Nokia C7

Plusuri şi minusuri

[+] Estetic şi foarte bine construit;
[+] Excelent pe partea de telefonie: sunet cristal, organizare excelentă a contactelor şi a mesageriei;
[+] Foarte bun şi la capitolul multimedia (muzică, filme, poze);
[+] GPS pe care te poţi baza;
[+] Suport solid pentru Internet, mai puţin browser-ul;
[+] USB On-the-go;
[+] Autonomie bună;

[-] Puţine aplicaţii în comparaţie cu Android şi iOS;
[-] Camera, deşi produce poze de calitate, duce lipsa focalizării automate;

Concluzie: surprinzător sau nu, Nokia C7 este un smartphone excelent, câtă vreme nu aveţi nimic cu Symbian^3 OS. Începând cu aspectul şi construcţia, detaliile fine (cum ar fi suportul USB On-the-go) şi până la aspecte ce ţin de utilizarea zilnică (redare audio/video, convorbiri), acest terminal încântă sau, în cel mai rău caz, se comportă decent şi nu dezamăgeşte. Ţinând cont că preţul său se învârte în jurul a 1550 – 1600 RON, în condiţiile în care este un produs abia ieşit pe porţile fabricii, Nokia C7 are mari şanse să devină în preajma sărbătorilor şi în anul ce urmează un „best-seller”. Go4it.ro îl recomandă!

 

Posted on noiembrie 28, 2010, in Gadgets, Just about me, Nokia, Symbian OS and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 2 comentarii.

  1. Unde este produs Nokia C7, sar N8?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: