iPod Nano 6th Gen


La începutul lunii septembrie Apple a lansat noua generaţie de playere iPod. Dacă modelul de top Touch a rămas aproape neschimbat ca şi aspect, nu acelaşi lucru se poate spune despre celelalte două. iPod Nano gen. 6 şi Shuffle gen. 4 au suferit modificări semnificative. În continuare vom prezenta ultima iteraţie a lui Nano, un player MP3 care a fost şi se pare că rămâne un model de referinţă în domeniu.

iPod Nano gen. 6 - un design cu totul nouiPod Nano gen. 6 – un design cu totul nou

Construcţie

Poate că deja a devenit un clişeu, însă iPod Nano gen. 6 arată ca un iPod Shuffle cu ecran. Imediat după lansare au apărut imagini pe Internet care sugerau faptul că veche generaţie de iPod Nano a fost tăiată în două, partea superioară fiind noul iPod Nano, iar cea inferioară fiind noul iPod Shuffle. Apple se pare că a vrut să arate cât de departe pot merge cu miniaturizarea şi după ce au demonstrat-o pe vechiul iPod Shuffle, acum a venit rândul lui Nano. Ecranul de 1.54″ cu rezoluţia 240×240 de pixeli este primul de tip tactil multitouch la un Nano.

Construcţia minimalistă specifică Apple nu putea mai evidentă decât în cazul lui iPod Nano gen. 6. Doar trei butoane se găsesc pe una din laturile sale, mufa proprietară şi jack-ul pentru căşti aflându-se pe cea opusă. Clipsul de pe spate are un mecanism inconfudabil, fiind împrumutat de la versiunile anterioare ale lui Shuffle. El este foarte solid şi ornat cu sigla Apple. În pachet se găsesc, foarte bine compactate, o pereche de căşti clasice şi cablul de date proprietar. Pachetul în sine este foarte mic şi include un mini-manual de utilizare.

iPod Nano gen. 6 - pachetul foarte miciPod Nano gen. 6 – pachetul foarte mic

Funcţionalitate

Butonul cel mare al lui iPod Nano gen. 6 are funcţia Sleep/Wake. Playerul MP3 nu poate fi oprit efectiv. Atunci când se ascultă muzică, acelaşi buton opreşte ecranul. Acţionarea sa poate fi comparată cu butonul de blocare a tastelor. Butoanele pentru volum sunt active chiar şi atunci când ecranul este stins, o facilitate pe care am apreciat-o. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre funcţia Shake to Shuffle. Ecranul trebuie să fie pornit pentru ca accelerometrul inclus să recunoască mişcarea.

Interfaţa lui iPod Nano gen. 6 este similară cu cea de la iPhone şi iPod Touch. Butoanele meniului principal par a fi nişte aplicaţii, fiind afişate câte patru pe ecran. Alături de cele pentru muzică, setări, radio şi podcast-uri, am descoperit o aplicaţie Clock cu mai multe facilităţi şi un pedometru digital. Prima dintre ele pare să fie sursa de inspiraţie pentru o serie de curele care fixează playerul de încheietura mâinii. Cea de-a doua poate fi folosită împreună cu kit-ul Nike + iPod Sport. În mod standard sunt contorizate caloriile consumate şi numărul de paşi, în funcţie de greutatea utilizatorului.

iPod Nano gen. 6 - doar trei butoaneiPod Nano gen. 6 – doar trei butoane

Pentru cei familiari cu modul de creare al playlist-urilor şi cu transferul fişierelor folosind iTunes, noul iPod Nano nu aduce nimic nou. Dacă vreţi să ascultaţi melodii similare cu cea curentă, puteţi încerca Genius Mixes. Tunerul FM a fost păstrat, iar Nano oferă pentru el funcţia Live Pause. În timpul emisiunii sau melodiei preferate puteţi să puneţi pauză şi să continuaţi audiţia în maxim 15 minute din momentul în care a fost oprită. Funcţia VoiceOver, introdusă odată cu generaţia anterioară a lui Shuffle, este prezentă la actualul Nano. Pentru o vizibilitate mai bună, culorile alb/negru din meniuri pot fi inversate.

iPod Nano gen. 6 - mărul nu putea să lipseascăiPod Nano gen. 6 – mărul nu putea să lipsească

Calitate audio

Nici nu ne aşteptam ca iPod Nano să dezamăgească la acest capitol.Căştile din pachet nu pun în valoare ieşirea audio a playerului, calitatea lor fiind în cel mai bun caz decentă. Ţinând cont de preţul destul de mare al playerului, cred că o investiţie de cel puţin 100 de lei într-o pereche de căşti mai bune este cât se poate de potrivită. Pentru test am folosit două perechi de căşti Sennheiser şi nu am avut nimic de reproşat playerului, indiferent de nivelul volumului.

iPod Nano gen. 6 - sistemul de prindere este foarte robustiPod Nano gen. 6 – sistemul de prindere este foarte robust

Alte aspecte

În funcţie de cum fixaţi playerul la buzunarul pantalonilor sau de reverul hainei, interfaţa poate fi rotită în orice direcţie cu gestul deja cunoscut. Autonomia în condiţii reale, care au inclus ajustarea volumlui la după 5-6 melodii şi aprinderea ecranului de câteva ori pe oră, s-a situat în jurul a 20 de ore. Performanţa este demnă de luat în seamă ţinând cont de faptul că bateria se laudă doar cu 105 mAh şi 0,39 Wh. Dacă sunteţi interesaţi de comparaţii, lui iPod Nano gen. 6 îi lipsesc înregistrarea audio, redarea clipurilor şi camera video. Probabil că Steve Jobs a ajuns la concluzia că iPod Nano gen. 5 a devenit o mică sorcovă şi a decis să revină la conceptul „less is more”.

iPod Nano gen. 6 - un player excepţional, dar prea scumpiPod Nano gen. 6 – un player excepţional, dar prea scump

Concluzie

Ne-a plăcut iPod Nano gen. 6? Da, chiar foarte mult! Îl recomandăm fără reţineri? Nu. Conform anunţului oficial, preţul dispozitivului va fi similar cu cel al generaţiei anterioare, cu excepţia unor regiuni printre care se numără şi Europa. În ţara noastră, gen.5 se vinde cu mai bine de 600 de lei pentru versiunea de 8 GB şi aproximativ 750 de lei pentru versiunea de 16 GB. Aceleaşi capacităţi va avea şi noul Nano. În ciuda faptului că este un dispozitiv căruia cu greu îi putem găsi o problemă, preţul său nu este justificat. Pe site-ul istyle.roiPod Nano gen. 6 cu memorie de 8 GB costă 760 de lei, iar versiunea cu 16 GB ajunge la 900 de lei.

Sursa: Go4It

Posted on octombrie 10, 2010, in Apple, MAC OS and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: