Tu, cu cine faci Smartphone-ing?


Telefonul mobil nu se defineşte doar prin construcţie, design şi eventual specificaţii tehnice. Un aspect foarte important, pe care foarte mulţi utilizatori îl trec cu vederea atunci când îşi cumpără un telefon, îl reprezintă sistemul de operare. El este cel care îţi oferă libertate sau, după caz, îţi impune limitări în folosirea telefonului. El este cel care împarte telefoanele în terminale obişnuite şi inteligente.

Din fericire, spre deosebire de situaţia desktop-urilor, când vine vorba de sistemele de operare pentru telefoane mobile, avem foarte multe opţiuni. Deşi sunt diferenţe destul de mari între sisteme în ceea ce priveşte cotele de piaţă, nu există nici un producător care să poată dicta aşa cum dictează Microsoft în cazul sistemelor de operare pentru desktop.

Cauzalitatea sistem – telefon

De cele mai multe ori, utilizatorul îşi poate alege telefonul în funcţie de sistemul de operare preferat. Aceasta este situaţia ideală, situaţie care nu este întotdeauna valabilă. Există anumite sisteme de operare „legate” de o marcă. În acest caz, alegerea telefonului crează o falsă alegere a sistemului de operare.

Cele două situaţii sunt diametral opuse. Pe de o parte, există situaţia democratică în care un sistem de operare este disponibil pe mai multe mărci de telefoane. În acest caz, utilizatorul care s-a hotărât asupra sistemului de operare, are de ales telefonul cel mai potrivit.

La polul opus avem „dictatura” producătorilor care îşi impun propriul sistem de operare pe telefoanele comercializate. Ghilimele derivă din faptul că nu este o dictatură în sensul cunoscut de români. Producători precum Apple au tot dreptul să facă asta şi nimeni nu le poate impune altfel.

Sisteme „legate” de telefon

Cele mai bune exemple de sisteme de operare dependente de producătorul telefonului sunt iOS de pe iPhone şi BlackBerry OS al celor de la RIM. Tot aici intră şi Bada al celor de la Samsung, un sistem în care eu personal nu cred şi nu-i prevăd o viaţă prea lungă.

iOS pentru iPhoneiOS pentru iPhone

În cazul acestor sisteme, alegerea este inversă. Alegând un telefon, te pricopseşti automat şi cu sistemul de operare al producătorului. Nu se poate vorbi de o alegerea reală a sistemului de operare.

Sisteme de operare independente

Aceste sisteme se ghidează după toate regulile pieţei libere. Succesul lor depinde de funcţionalitatea oferită iar concurenţa dintre ele duce la progres. Este cât se poate de simplu: dacă un astfel de sistem este slab, utilizatorii îl vor ignora iar producătorii de telefoane nu-l vor instala pe propriile telefoane. Invers, daca sistemul este foarte bun iar utilizatorii îl vor prefera, tot mai mulţi producători îl vor instala pe telefoanele lor.

La ora aceasta, există trei exponenţi importanţi ai sistemelor de operare independente: Symbian-ul celor de la Nokia, Android şi Windows Phone (fostul Windows Mobile). Să le luăm pe rând.

Până să apară iPhone şi Android, bătrânul Symbian îşi petrecea liniştit bătrâneţea fără a avea de gând să mai evolueze la vârsta lui. Apple şi Google au schimbat însă starea de fapt iar Nokia s-a văzut nevoită să-şi împrospăteze sistemul de operare.

Symbian OSSymbian OS

Cu toate eforturile producătorului, Symbian-ul nu este încă la nivelul concurenţilor amintiţi. Atât ca interfaţă, cât şi ca funcţionalitate, Nokia mai are muncit la el.

Android se află la polul opus. În prezent, el este cel care dictează ritmul, cel care aduce cele mai frecvente update-uri şi cele mai multe inovaţii. Şi, nu în ultimul rând, este preferatul producătorilor. Iar asta nu poate însemna decât că este apreciat şi de utilizatori. Altfel nu l-ar fi adoptat masiv producătorii de telefoane.

android logo

Al treilea „mare”, a cărui revenire o aşteptăm spre sfârşitul anului, este Windows Phone. Ca şi Symbian-ul, Windows Mobile a cam ruginit în ultimii ani. Din acest motiv, Microsoft a decis să o ia de la capăt cu un sistem de operare schimbat şi redenumit.

Din ce am văzut până, Windows Phone promite destul de mult şi pare să fie capabil să readucă Microsoft în cărţile mobilelor. În fond, la vremea lui şi Windows Mobile era ultimul răcnet.

Windows PhoneWindows Phone

Unii cu software-ul, alţii cu hardware-ul

Sistemele de operare independente mai au un merit: scutesc producătorii de telefoane de calvarul realizării software-ului. Iar asta e de bine pentru noi, utilizatorii.

De câte ori nu aţi dat peste un telefon construit foarte bine dar care avea la bază un software care lăsa puţin mai mult de dorit? Nu dăm nume, îi ştim cu toţii. Asta se întâmpla deoarece producătorul se concentra pe dezvoltarea fizică terminalului şi nu dădea mare importanţă sau pur şi simplu nu se pricepea la software.

Cu un sistem de operare independent, producătorii de telefoane îşi pot vedea liniştiţi de realizarea hardware-ului, lăsând sistemul de operare în sarcina producătorului de software. În acest fel, software-ul ajunge în sfârşit la înălţimea telefonului.

Făcând abstracţie de alte considerente, la ora actuală cele mai moderne sisteme de operare par a fi Android şi iOS. Rămâne de văzut cum va ieşi Windows Phone şi dacă Symbian-ul va învia din propria cenuşă ori Nokia se va salva cu MeeGo sau Maemo.

Viitorul sistemelor de operare trebuie să fie independent de producătorii de telefoane. Cu excepţiile amintite, iPhone şi BlackBerry, producătorii care îşi dau seama că propriul sistem nu este suficient de bun ar trebui să se orienteze către soluţii precum Android sau Windows Phone

Posted on septembrie 1, 2010, in Android OS, Apple, Gadgets, Hot News, HTC, MAC OS, Microsoft, Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Symbian OS and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 9 comentarii.

 1. Sti ce m-ar bucura foarte mult ? Sincer iti spun, pe langa asta mi-ar fi si de mare ajutor. Un articol explicit si clar dintre Samsung Galaxy S I9000 si Iphone 4. In viitorul apropiat vreau sa adaug langa vaza mea de valoare (n95) si un telefon modern pentru ca incepe sa ma atraga din ce in ce mai mult touchscreen’ul. Nu te grabi, fa-ti timp intr-o zi. Mersi.

  p.s : stiu ca sunt multe review’uri dar tu deja detii Samsung si nu ti-ar fi greu sa faci o comparatie mai ales ca deja sti destule despre telefon. Ma intereseaza performante/manevrabilitate/durabilitate (baterie)/rezistenta telefon/touchscreen/etc.

  p.p.s : e vreo sansa sa intrii pe site’uri flash ? Pentru ca sunt curios de versiunea flash. Am inteles ca e Flash lite 3, daca era macar 9, era bine. N900 avea asta dar ma rog, e copil mic acum

 2. Deocamdata iti raspund doar la flash: Eu acum am Android 2.1 Eclair cu Flash lite 3, dar Galaxy S va primi upgrade la Android 2.2 Froyo chiar in septembrie, acesta, printre alte optimizari, promite si Flash 10.1!

  Review la samsung am facut cu ceva pagini mai jos, si raman la parerea ca daca iti iei iPhone 4 pe langa telefonul asta esti un mare snop si un mare batut in cap. Incepand cu pretul iphoneului (poti lua si 2 Galaxy de banii aia) si terminand cu functiile.

 3. Eu zic ca e de ajuns. E tot ce am nevoie in cazul acesta. Stiu de upgradeul ce va veni si am citit pe undeva si de cateva dezavantaje pe care ti le ofera iphone fata de galaxy, cum ar fi, ecran tft, procesor 800mhz (ceva de genu), culori saturate la poze, etc. In aceste conditii, aleg Galaxy, tot ce mai ramane e sa-mi strang bani, abia astept sa mi-l cumpar sincer iti spun. Din jdemii de modele, lg, nokia, iphone, samsung, nu stiam pe care sa-l aleg. Mersi !

  p.s : am vazut un review despre el in romana, arata un program pe care il are telefonul, inca nedezvoltat si pentru tara noastra dar nu o sa dureze mult. Daca esti afara si indrepti camera spre o strada sau sosea, iti arata unde este cinema, mall, cafenele, restaurante, este foarte tare.

 4. Aplicatia merge fara probleme in tara testat de mine 😉
  Layar se cheama 😛

 5. A da ? Foarte tare ! Da, asa se cheama. Sunt la fel de nerabdator sa-mi cumpar telefonul ca pe vremea cand imi doream N95 :))

 6. Sper sa vina urmatorul upgrade cu copy/paste, imbunatatiri browser, imbunatatiri GPS. In rest multa sanatate, e 03:40, tre sa ma trezesc la 10, deja am licurici in cap cu telefonul, cred ca pana la urma 2luni o sa le muncesc degeaba 😀

 7. Eu nu prea am priceput unde vedeti voi lipsa copy/paste, ca eu tin apasat pe SMS-u primit si dau COPY/PASTE 😐
  GPS-ul se conecteaza la 10 secunde cu Motonav in Idle+Assisted GPS (Repet: Daca nu ai net telefonul e degeaba)

 8. A, pai, eu spuneam din ce citisem din acel review al tau. Am mai vazut acum niste comparatii printre care si cu HTC, le da bataie rau. Singura diferenta e ca la HTC vine cu suport flash lite 4 dar dupa cum spuneai si tu, sper ca urmatorul upgrade sa vina cu suport flash mai mare

 9. A trecut ceva timp de cand am postat review-ul si multe chestii s-au schimbat 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: