New Smartphone: Samsung Galaxy S!


În viaţa oricărui posesor de smartphone vine, inevitabil, un moment trist: acela în care descoperă că a apărut un telefon mai bun decât cel pe care îl posedă. Iar eu, care am un Nokia 5800, am descoperit astăzi că există Samsung Galaxy S.

Acum cateva zile m-am enervat teribil pe actualul meu Nokia 5800. Sistemul de operare incepuse oricum sa dea semne de oboseala si de limitari pentru mine personal, dar ce a pus capac a fost Garmin-ul, fiind nevoit sa ajung singur din Neptun in Constanta datorita faptului ca nu ma localiza de nicio culoare! Miraculos, in Constanta m-a gasit, si m-a ghidat tot restul drumului.Am ajuns acasa, si am inceput sa constat ca telefonul se misca din ce in ce mai greu, cerand un nou format (poate un nou CFW). Obosit de aceleasi tampenii iar si iar si iar, obosit de nesimtirile celor de la Vodafone, am decis sa inchid abonamentul cu ei si sa-mi fac un nou abonament la orange. Cu trafic de date, cu minute nationale, cu tot ce trebuie! Nu ma mai complic cu portocale prepay, rosii vomafone sau verzituri cosmonaute.

In acest abonament voiam sa-mi iau si un telefon, pusesem ochii pe Samsung Galaxy S de ceva vreme, dar si iPhone 3GS era o alegere in acelas pret. Iata-ma pe mine, plictisit de symbian, in cautarea unui nou OS…..si asa am devenit posesor de Android 🙂

Telefonul este o minunatie, nu regret nici cel mai mic banut dat pe el! Sunt inca N00b in ce priveste Android-ul dar o sa invat cu timpul. Pare o platforma de viitor…parerea mea! 🙂

De aceea, am sa fac un review „ca la carte”:


1.INTRODUCERE:

Din 1996, când a produs primul terminal mobil, compania Samsung a parcurs un drum lung. După un start de circa 5 ani, în care numărul produselor lansate a fost mic, compania Samsung a intrat pe o linie ascendentă sigură care a propulsat-o în topul producătorilor de terminale mobile majori şi pe locul doi al cotei de piaţă, după Nokia. Iar Samsung Galaxy S, terminalul de care ne vom ocupa în continuare, este un argument foarte bun al acestui succes. Chiar dacă acesta are unele deficienţe, după cum vom vedea în continuare, Galaxy S este o realizare impresionantă pentru gigantul industrial sud-coreean.

Samsung Galaxy S nu este un terminal pentru oricine. Dacă preţul iniţial, destul de ridicat, continuă să scadă, apropiindu-se de pragul psihologic de 2000 lei (sau începând de la 99€ cu abonament, în oferta Orange), dimensiunile acestuia vor descuraja unii potențiali clienţi. Cu o parte frontală de 122.4 x 64.2mm, Galaxy S este cel mai mare terminal testat până acum de autorul acestor rânduri, depăşind uşor alţi giganţi precum HTC HD2, HTC Desire sau Nokia N900. Însă cei care vor dori un ecran de dimensiuni mari pentru navigare Internet sau jocuri nu prea au de ales, cei 4” de ecran neputând, evident, încăpea într-o carcasă prea mică. Impresia de masivitate va fi însă mult diminuată în momentul în care acest terminal va fi luat în mână: grosimea lui de numai 9.9mm şi mai ales greutatea destul de mică de 119grame îl fac foarte uşor de manevrat, compensând parţial dimensiunile impresionante ale acestuia.

O explicație pentru greutatea redusă este carcasa. Construita integral din material plastic, acesta a fost peste aşteptările iniţiale, după o săptămână de utilizare constantă putând considera că acesta este de bună calitate, fără zone care scârţâie, flexează sau induc alte sentimente neplăcute de lucru ieftin. Singurul neajuns este partea posterioară, fabricată din material plastic lucios, care este o capcană pentru amprente mai eficientă chiar decât ecranul. Din păcate, Samsung a făcut economie de materiale când a proiectat butoanele, lipsa unui declanşator pentru cameră sau dimensiunile ridicol de mici ale butonului de Power/Lock, amplasat pe marginea dreaptă a ramei laterale, fiind destul de deranjante. În afara acestui ultim buton, rama laterala mai adăposteşte butoanele pentru controlul volumului, amplasate în partea stângă, conectorul audio jack de 3.5mm si conectorul MicroUSB (protejat de o clapetă infimă de plastic) în partea superioară şi microfonul în partea inferioară.

1_phone_1-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra1_phone_2-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra1_phone_3-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra1_phone_4-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra1_phone_5-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra1_phone_6-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Economia de butoane se remarcă şi pe partea frontală a terminalului, Samsung eliminând butonul dedicat funcției de căutare globală specific Android, funcţie care poate fi accesată prin apăsarea prelungă a butonului Menu, şi orice mijloc de control liber al conținutului ecranului, fie el D-pad, jogdial sau orice altceva. Deşi ar putea sugera altceva (arată ca un D-Pad, nu?), butonul central este doar clasicul buton Home. Faţă de acesta, care este un buton obisnuit, celelalte două taste, aferente functiilor Menu şi Back, sunt de tip touch cu iluminare de fundal. După cum se remarcă, designul terminalului este izbitor de apropiat de cel al primelor terminale Apple, această remarcă nefiind una gratuită, dupa cum voi explica ulterior când vom trece prin cadrul interfeţei sistemului de operare.

Partea superioară frontală adăposteşte senzorii de luminozitate şi proximitate, difuzorul şi o prezenţă încă rară pe terminalele Android, camera video frontală VGA, remarcându-se însă şi lipsa unui LED pentru notificări. Întorcând terminalul pe dos, vom constata că Samsung a amplasat acolo doar obiectivul camerei foto, din păcate neînsoţit şi de un Flash, şi un difuzor mono de mici dimensiuni. Sub capacul posterior se găsește bateria Li-ion cu o capacitate de 1500mAh si sloturile SIM si MicroSD, care nu necesită înlăturarea bateriei pentru acces.

2.ECRAN, HARDWARE, BATERIE

Unul dintre punctele forte ale terminalului Galaxy S este ecranul Super AMOLED cu diagonală de 4”, rezolutie de 480×800 pixeli şi adâncime de culoare True Color. Produs chiar de către Samsung, care a reuşit să creeze un ecran atât de dorit încât scăderea drastică a stocurilor i-a determinat pe cei de la HTC să treacă la implementarea ecranelor Super LCD în cadrul viitoarelor exemplare de Desire livrate pe piaţă, ecranul AMOLED oferă culori puternice, luminozitate bună şi un contrast excelent. Versiunea Super AMOLED, implementată pe Galaxy S, aduce o serie de îmbunătăţiri menite să corecteze anumite deficiențe, cum ar fi consumul de energie, luminozitatea maximă şi lizibilitatea în lumina solară directă. Dacă aspectul consumului energetic este destul de greu de verificat iar luminozitatea nu pare mai bună faţă de cea a unui ecran AMOLED, marjele lor teoretice de îmbunătăţire fiind oricum destul de mici, circa 20%, îmbunătățirea lizibilităţii în lumina solară este indiscutabilă şi mai mult decât binevenită. Toate acestea fac ca ecranul oferit de Galaxy S să fie excelent din toate punctele de vedere, ideal de la utilizarea curentă pentru telefonie şi mesagerie până la vizionarea filmelor sau rularea jocurilor. Mai jos se pot observa diferenţele dintre Super AMOLED (stânga) şi AMOLED (dreapta).

P7230008-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultraP7230013-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Colocvial vorbind, putem spune că Samsung a tras lozul cel mare atunci când a ales configuraţia hardware pentru Galaxy S. Inima acestui terminal este un procesor Samsung S5PC110 Hummingbird care conţine un nucleu ARM Cortex A8 tactat la frecvenţa de 1GHz şi un GPU PowerVR SGX540. Dacă performanța nucleului procesorului este indiscutabilă, faţă de rivalul Qualcomm Snapdragon observându-se o performanță mai bună în virgula mobilă dar mai slabă integer fără a se putea spune că unul dintre ele ar fi mai bun în mod vizibil, nucleul de procesare grafică este o prezenţă impresionantă, deşi specificaţiile sale lasă loc pentru discuţii.

P7210004-275x243 Samsung Galaxy S - nec plus ultraConform datelor firave oferite de PowerVR, SGX540 oferă o putere de calcul de 28 MPolys/s şi un fillrate de 1Gpx/s, însă declaraţiile oficiale Samsung de acum câteva luni specificau cifre mult mai mari: 90 MPolys/s. Pentru a lămuri dilema, am rulat în paralel cu un terminal bazat pe Qualcomm Snapdragon două jocuri mai pretenţioase, Asphalt 5 şi Raging Thunder 2, şi un benchmark 3D disponibil pentru Android. Dacă în jocuri s-a observat diferenţa faţă de un GPU a cărui specificaţii sunt clare (AMD z430 – 22 MPolys/s), benchmark-ul a arătat că puterea procesorului grafic din Galaxy S este dublă, ceea ce, chiar dacă nu se atinge nivelul performanței clamate de Samsung, este mai mare decât puterea unei console portabile Sony PSP (33MPolys/s şi 664Mpx/s). Acest plafon empiric al performanței este susţinut şi de specificaţiile Texas Instruments, care a încorporat acest GPU in cadrul unor chipuri OMAP 4, şi care specifică circa 56Mpolys/s. La acest combo puternic se adaugă o memorie de sistem generoasă cu o capacitate de 512MB, ceea ce înseamnă că dacă v-aţi dorit să vă jucaţi pe telefon jocuri la un nivel bun al calităţii grafice, cel mai probabil că vă puteţi aştepta la lucruri interesante pentru viitorul apropiat…

O altă parte pozitivă a terminalului este stocarea. Dacă alţi producători au oferit memorii ROM de mici dimensiuni, ocupate din start parţial de sistemul de operare si aplicaţiile preinstalate, Samsung oferă o stocare generoasă de 8 sau 16GB, partiţionată într-o memorie ROM de 2GB pentru OS şi aplicaţii (pe care rămân implicit circa 1.75GB liberi), restul de 6 sau 14GB rămânând la dispoziţia utilizatorului La acestea se mai adaugă un slot MicroSD, care poate găzdui carduri cu o capacitate de până la 32GB, ceea ce înseamnă că nu prea aveți şanse să rămâneți fără spațiu de stocare vreodată.

Cea mai critică faţetă este, ca în cazul tuturor terminalelor de vârf, autonomia. Într-un regim personal de utilizare, care implica o oră de GPS tracking şi conexiune 3G activă, circa 20 de minute de convorbiri telefonice, acces wireless de circa 4-5 ori pe zi pentru sincronizarea a patru conturi de GMail, Twitter, Facebook, Last.fm si prognoza meteo, Galaxy S a reușit să ajungă la 2 zile autonomie. Orice activitate care implica însă utilizarea intensiva a procesorului, GPU-ului sau ecranului, cum ar fi jocurile, instalarea şi testarea de aplicații sau navigarea vor scădea drastic această cifră undeva in jur de 24 de ore, poate şi mai puţin. Dar, după cum spuneam şi în cadrul altor articole, până la apariția unor baterii radical îmbunătăţite, acesta este preţul plătit pentru utilizarea unor platforme mobile foarte puternice.

3.SPECIFICATII:

General 2G Network GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
3G Network HSDPA 900 / 1900 / 2100
Size Dimensions 122.4 x 64.2 x 9.9 mm
Weight 119 g
Display Type Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors
Size 480 x 800 pixels, 4.0 inches
Multi-touch input method
Accelerometer sensor for UI auto-rotate
Touch-sensitive controls
Proximity sensor for auto turn-off
Sound Alert types Vibration; MP3, WAV ringtones
Audio Speaker, 3.5mm audio RTTS jack
Memory Phonebook Practically unlimited entries and fields, Photocall
Call records Practically unlimited
Internal 8 GB/16GB storage, 512 MB RAM, 2GB ROM
Card slot microSD, up to 32GB, buy memory
Data GPRS Class 12 (4+1/3+2/2+3/1+4 slots), 32 – 48 kbps
EDGE Class 12
3G HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
WLAN Wi-Fi 802.11 b/g/n; DLNA
Bluetooth Yes, v3.0 with A2DP
Infrared port No
USB Yes, v2.0 microUSB
Camera Primary 5 MP, 2592 x 1944 pixels, autofocus
Features Geo-tagging, touch focus, face and smile detection
Video Yes, 720p@30fps
Secondary Yes, VGA
Features OS Android OS, v2.1 (Eclair), TouchWiz 3.0
Messaging SMS(threaded view), MMS, Email, Push Mail, IM, RSS
Browser HTML
Radio Stereo FM radio with RDS
GPS Yes, with A-GPS support
Java Via third party application
Others Social networking integration
Digital compass
MP4/DivX/WMV/H.264/H.263 player
MP3/WAV/eAAC+/AC3/FLAC player
Organizer
Document editor (Word, Excel, PowerPoint, PDF)
Google Search, Maps, Gmail,
YouTube, Calendar, Google Talk, Picasa integration
Flash Lite v3.1
Voice memo/dial/commands
Battery Standard battery, Li-Po 1500 mAh
Stand-by Up to 750 h (2G) / Up to 576 h (3G)
Talk time Up to 13 h 30 min (2G) / Up to 6 h 30 min (3G)

4.TELEFONIE, MESAGERIE, INTERNET, INTEGRARE ONLINE, AGENDA TELEFONICA:

Deoarece Galaxy S este, înainte de toate, un telefon, voi începe cu funcţiile de telefonie. Apelată de butonul software dedicat, prezent în permanenţă în cadrul barei inferioare de butoane a sistemului de operare, modulul de telefonie deschide un Numpad de mari dimensiuni, uşor de utilizat. Interfaţa tabulară a acestei secţiuni software mai oferă un jurnal al convorbirilor, o listă a contactelor favorite şi a celor mai des apelate numere de telefon şi o scurtătură către agenda telefonică, de care ne vom ocupa puțin mai jos în cadrul acestei pagini. Terminalul include facilitatea de Voice Dialing, care poate fi utilizată şi pentru pornirea de aplicaţii, însă în ciuda eforturilor nu am reuşit să o fac să răspundă la comenzi mai complexe decât aproape monosilabicele Call Mama. Probabil că accentul dâmboviţean nu este taman ce ar dori terminalul să audă… Evident, ca orice terminal politicos, Galaxy S permite căutarea bazată pe autocompletare după numărul telefonic sau după nume direct din dialpad. Calitatea convorbirilor a fost foarte bună în cadrul testelor, deşi volumul este puţin cam scăzut. Nu am observat probleme cu semnalul, deşi am remarcat o serie de fluctuaţii ale indicatorului vizual care nu s-au reflectat însă şi în calitatea convorbirii, disponibilitatea rețelei sau afectarea vitezei transferului HSDPA.

4_telefon_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_telefon_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_telefon_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Galaxy S include atât clientul de email nativ Gmail, necesar pentru serviciile push oferite de către Google, precum şi un client oferit de Samsung, care aduce cu el suport pentru alte conturi POP3, IMAP sau Exchange. Deşi , în principiu, ambele îşi fac treaba onorabil, aceştia sunt clienţi simpli, fără facilităţi prea avansate, lipsa funcţiei de Copy/Paste sau de organizare şi filtrare a mesajelor. Partenerul său, clientul SMS/MMS este şi el o aplicaţie simplă şi la obiect, permiţând transformarea automata a mesajelor din SMS în MMS în funcţie de continutul acestora şi selectarea rapidă a unor destinatari multipli.

4_email_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_email_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_email_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Clasicul browser Android a fost modificat de către Samsung, nu toate aceste modificări fiind şi optime. Ca facilităţi adiționale interesante se remarcă controlul luminozităţii ecranului şi compatibilitatea cu fluxurile RSS, acesta neavând însă şi un modul de randare intern ci fiind doar o modalitate rapidă de subscriere pentru Google Reader. Browser-ul oferă suport Flash însa acesta nu este activat în mod implicit, fiind necesară bifarea opțiunii „Use plugins” pentru afişarea acestor obiecte HTML. Din păcate, browser-ul Galaxy S nu a fost capabil să termine benchmark-ul Futuremark Peacekeeper, blocându-se mereu în testul Community Site. O altă opţiune mai puţin inspirată este amplasarea în bara de adrese a butonului de apelare a site-urilor favorite în detrimentul mult mai necesarului buton Refresh/Stop.

4_browser_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_browser_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_browser_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Integrarea online oferită de Samsung a lăsat atât impresie medie, având atât aspecte interesante pozitive cât şi lacune dezamăgitoare. Serviciile online suportate, Facebook, Twitter şi MySpace sunt integrate în cadrul rutine de sincronizare periodică şi centralizate, laolaltă cu mesageria SMS/MMS şi email-ul în cadrul aplicaţiei Social Hub. Impresia bună se termină însă aici în momentul în care am remarcat lipsa unor aplicaţii dedicate pentru cele trei servicii, apelarea lor ducând la deschiderea paginilor Web mobile aferente celor trei. Exista un widget, Feeds and Updates, care permite trimiterea unui mesaj nou către unul din cele trei servicii suportate sau chiar deodată către toate şi primirea actualizărilor, însă acesta oferă doar funcții de bază, fiind lipsit de suport pentru ataşarea de imagini sau secvenţe video, geolocation sau scurtarea adreselor.

4_social_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_social_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_social_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Mult mai interesantă însă este integrarea acestor servicii în cadrul agendei telefonului. Comasând atât contactele telefonice cât şi cele online (Gmail, Twitter, Facebook şi MySpace), agenda include şi ea un flux continuu al tuturor actualizărilor online în cadrul unui tab dedicat (Activities) dar permite şi urmărirea activităților fiecărui contact în parte, în afara informaţiilor clasice precum numărul de telefon sau adresa de email, acestuia fiind-ui ataşate, în alte trei taburi separate, istoricul convorbirilor sau mesajelor, actualizările Facebook sau Twitter şi fişierele media partajate în cadrul acestor servicii. Ca orice agendă modernă, şi cea din Galaxy S permite aranjarea contactelor în grupuri particularizate de tonuri diferite de apel şi un jurnal al convorbirilor, mesajelor şi email-urilor. Şi dacă tot suntem la capitolul social media, nu trebuie uitată aplicaţia nativă YouTube, care permite răsfoirea, vizualizarea şi uploadul de fişiere.

4_agenda_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_agenda_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_agenda_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_agenda_4-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_agenda_5-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra4_agenda_6-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

5.CAMERA FOTO, VIDEO si GALERIE MULTIMEDIA:

Galaxy S nu este un terminal foto, de aceea nici calitatea imaginilor nu se ridica la înălțimea unor produse dedicate precum Omnia HD, Satio sau Vivaz, senzorul de 5MP având totuși o prestaţie suficient de bună pentru a mulţumi utilizatorii obişnuiţi fără mari pretenţii de DSLR-işti. Cantitatea de detalii este mulțumitoare iar zgomotul de imagine prezent dar destul de puţin deranjant, însă balansul culorilor este uneori mai puţin fericit iar contrastul putea fi mai bun. Samsung nu a implementat un Flash pentru cameră, astfel utilizatorul va trebui să renunţe la fotografiile făcute în lumina foarte slabă.

2010-07-24-12.06.45-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra2010-07-24-12.04.01-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra2010-07-24-11.56.08-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra2010-07-24-11.53.29-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra2010-07-24-11.40.49-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra2010-07-24-10.29.38-275x206 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Software-ul camerei este bun, oferind un autofocus extrem de rapid care poate fi apelat fie prin apăsarea prelunga a butonului virtual al camerei, fie prin atingerea zonei de ecran dorite. Acesta este însoțit de un mod de lucru macro, rezultatele fiind bune la o distanţă de circa 15cm de subiect. Galaxy S oferă un număr mare de preseturi pentru tipul de scenă care urmează să fie imortalizat, controlul balansului de alb, o serie mică de efecte, detecţia feţelor şi a zâmbetelor şi mai multe tipuri de moduri de captură, dintre care se remarcă modul Panoramic (limitat însă la o rezoluţie de 2960×400 pixeli) şi Add Me, care permite combinarea a două instantanee capturate într-o singură imagine printr-un blending destul de bun. O facilitate simplă, ieftină şi utilă este filtru anti-shaking, care, dacă nu suplineşte lipsa stabilizatorului deoarece nu are nici o putere în faţă subiectelor în mişcare, măcar elimină cadrele statice mişcate prin declanşarea camerei doar în momentul optim.

5_camera_1-275x165 Samsung Galaxy S - nec plus ultra5_camera_2-275x165 Samsung Galaxy S - nec plus ultra5_camera_3-275x165 Samsung Galaxy S - nec plus ultra5_camera_4-275x165 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

panorama_2010-07-24-11.48.41-580x86 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Filmarea video oferă suport H.264 (Baseline@L3.1) la o rezoluție 720p, calitatea acesteia fiind bună ţinând cont că vorbim totuşi de un telefon şi nu de o cameră video dedicată. Ca şi în cazul fotografiilor, imaginea este lipsită de zgomot vizibil deranjant, numărul de cadre pe secunde nu scade aproape deloc sub specificaţii (30fps), artefactele de compresie sunt insesizabile iar culorile sunt bune. Nu veți merge la Cannes cu filmările făcute cu Galaxy S, dar pentru imortalizarea unor evenimente rapide camera îşi va face treaba cu succes.

Galeria pentru imagini și secvenţe video este interesantă şi rapidă. Aceasta aranjează fișierele indexate în funcție de tipul acestora, permiţând sortarea şi afişarea în funcţie de data capturii sau într-o galerie continuă care poate fi derulată rapid, trimiterea lor prin email, MMS sau serviciul online Picasa, rotirea şi decuparea imaginilor sau rularea unui slideshow.

5_gallery_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra5_gallery_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra5_gallery_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

6.REDARE AUDIO, VIDEO si GPS:

Cei care vor dori un terminal multimedia competent vor fi fericiţi sa constate că Galaxy S este un produs care le va satisface cerinţele. Chiar şi prin intermediul căştilor intraaurale incluse un pachet, parte a unui handsfree cu conector TRRS de 3.5mm, calitatea sunetului redat de Galaxy este excelentă. Sunetul este dinamic şi bogat, volumul maxim este bun iar distorsiunile sunt insesizabile. Căştile de referinţă utilizate pentru testarea telefoanelor, Sennheiser CX300, au stors şi mai mult din capacităţile terminalului, Galaxy S fiind unul dintre cele mai bune terminale pentru redarea muzicii. Nu aşteptaţi însă minuni de la difuzorul monofonic de pe partea posterioară, sunetul lui este difuz, plastifiat şi lipsit de frecvenţe înalte sau joase, vocea umană fiind singurul tip de sunet care poate fi redat mulţumitor.

6_audio_player_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra6_audio_player_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra6_audio_player_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Player-ul audio oferit de Samsung este interesant. Dincolo de interfaţa simplă se ascunde o librărie media care permite organizarea fişierelor după album, interpret sau gen muzical. Colecţia de piese, care pot fi afişată ca listă sau ca galerie de thumbnail-uri, oferă şi un mod interesant de navigare în momentul orientării landscape. Ecranul „Now Playing” oferă butoanele de redare, salt la piesa anterioară sau următoare (suplinită de posibilitatea de derulare directă prin tragerea ecranului), derulare în cadrul piesei curente, alegerea modului shuffle sau repeat şi afişarea AlbumArt, peste care poate fi suprapus un modul de vizualizare. Ce este cu adevărat interesant este faptul că Samsung a implementat un egalizator cu 8 benzi, care oferă şi câteva preset-uri, nişte rutine de postprocesare audio (dintre care cea mai utila este cea de amplificare a frecvenţelor joase) şi un efect care oferă un discutabil de eficient efect de spaţializare 5.1. Din păcate, simpla copiere a fişierelor nu este suficientă, player-ul nescanând corect denumirile pieselor. Albumele apar cu denumirile directoarelor aferente iar copertele albumelor încorporate în ID Tag-uri nu sunt citite, necesitând amplasarea manuală a fişierelor imagine in fiecare director, alternativa fiind utilizarea aplicaţiei Kies. Pentru controlul din afara aplicatiei Samsung nu oferă un widget desktop, preferând amplasarea butoanelor de control în Notification Area. Player-ul FM care completează playerul audio nu aduce nimic deosebit, oferind suport pentru RDS, 6 posturi favorite şi posibilitatea de redare prin difuzor.

6_video_player_1-580x348 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Player-ul video este simplu, oferind însă opțiuni suficiente pentru o redare plăcută. După alegerea secvenţei din cadrul unei galerii video a fisierelor locale, utilizatorul va fi pus în faţa unei interfeţe care funcţionează doar in mod landscape. Player-ul video nu are un egalizator încorporat, preluând însă opţiunea de spaţializare 5.1, care face o treabă mult mai bună în cazul filmelor. Opţiunile mai permit alegerea temperaturii ecranului, ajustarea luminozităţii şi volumului, salvarea unor bookmark-uri în cadrul fişierelor video şi un buton Pan and Scan rapid. Printre formatele suportate se remarcă containerul MKV şi codec-ul DivX, ceea ce, alături de suportul H.264 şi WMV fac din Galaxy S un player video competent. Ajutat de platforma hardware bună, Galaxy S nu a avut nici o problemă cu redarea unui fişier H.264 720p comprimat la un bitrate de peste 8Mbps, ceea ce înseamnă că practic se pot reda fişiere obişnuite media fără a trece prin plictisitoarea etapă a recomprimării. Din păcate nu exista şi suport pentru subtitrări.

6_GPS_1-248x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultraGPS-ul a fost cea mai dezamăgitoare parte a terminalului Samsung, acesta comportându-se mult sub aşteptările mele. Prima inițializare a fost un coşmar, aceasta durând peste 40 de minute în condițiile în care terminalul avea acces la Internet pentru A-GPS. După această inițializare primară, comportamentul GPS-ului a fost în continuare destul de slab, localizările la rece durând între 60 şi 100 de secunde iar cele la cald între 8 şi 20 de secunde. Enigma performanței scăzute a fost desluşită în momentul în care am descoperit codul de acces la setările ascunde pentru modulul GPS, unde am constat că modul de lucru setat era cel autonom, suportul Skyhook era oprit iar serviciul A-GPS era oferit de un provider necunoscut. După modificare, Galaxy S a avut un comportament mult mai bun, dar sper că Samsung va rezolva rapid aceasta problemă deoarece este extrem de deranjanta şi simplu de rezolvat. Cei care nu sunt mulțumiți de performanţele GPS-ului pot încerca să corecteze problema astfel:

  – Se tastează codul *#*#1472365#*#*
  – În meniul nou apărut se selectează submeniul Application Settings, unde Operation Mode se setează pe MS Based
  – Se revine în meniul iniţial, se accesează submeniul SUPL/CP Settings iar adresa se va modifica în supl.google.com iar portul în 7276
  – Se restartează telefonul

Însă aceasta nu este singura problemă a GPS-ului din Galaxy S. După ce am rezolvat problema localizării, am vrut să testez cum se comportă şi în teren. Folosind aplicaţia Google My Tracks, cu care urmăresc rutele parcurse cu bicicleta, am purces la un drum de testare. Am avut însă surpriza să constat, în timpul unei pauze, că terminalul pierduse semnalul GPS în câmp deschis şi nu se mai putea conecta la sateliţi. Cu aceasta ocazie am remarcat că terminalul este aparent setat să renunţe la legătura cu sateliții a căror semnal scade sub un SNR de 22-23, deși alte terminale nu au nici o problemă cu utilizarea lor. Ca şi în cazul serviciului A-GPS, acesta pare o problemă pur software şi pe deasupra şi aleatorie, însă, până la rezolvarea ei sigură de către Samsung, cei care au nevoie de un GPS bun ar trebui să se orienteze către alte terminale sau sa aştepte o actualizare.

7.SISTEM DE OPERARE, APLICATII, JOCURI SI CONCLUZII:

După cum am menționat anterior, am rămas dator cu o explicație pentru menționarea unei neplăcute asemănari cu celebrul iPhone. Nu doar carcasa aduce izbitor cu design-ul folosit de Apple la modele 2G, 3G şi 3GS, dar şi sistemul de operare are cam multe similitudini cu iOS. Indiferent cum am naviga prin cele 7 desktop-uri laterale (a căror număr poate fi redus după dorinţă), interfaţa proprietară TouchWiz 3.0 va păstra în permanenţă în partea inferioara o bară cu 4 butoane şi va marca poziţia utilizatorului printr-o serie de mici buline în partea superioară, două elemente deja prea bine cunoscute. Mai mult, panoul aplicaţiilor folosește acelaşi mod de navigare, spațierea şi dimensiunea icoanelor având şi ea un aer binecunoscut. Colac peste pupăză, există un sistem de notificare, pe care din păcate nu l-am văzut funcţionând decât cu aplicaţia Samsung Apps, care iar aduce izbitor cu notificările iOS. Este ciudat cum un gigant precum Samsung Mobile nu a reuşit să-şi găsească încă o personalitate distinctă originală, dând gratuit apă la moara cârcotelilor şi umbrind imaginea unui terminal excelent…

7_screen_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra7_screen_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra7_apps_31-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Puterea platformei hardware permite sistemului de operare Android 2.1 să se desfășoare în voie, existând însa o serie de mici neajunsuri privitoare la performanță care se traduc prin mici întârzieri ocazionale la pornirea aplicațiilor sau momente în care ecranul rămâne pentru mai mult de o fracţiune negru. Oricum însă, toate aceste probleme sunt întotdeauna legate de navigarea în cadrul interfeţei TouchWiz 3.0, ceea ce înseamnă că Samsung va putea corecta acest neajuns în viitor. Deja există utilizatori care au testat o serie de versiuni de firmware mai noi şi au raportat o îmbunătăţire vizibilă, însă aceste actualizări nu sunt încă disponibile şi, fiind un terminal de test, nu mi-ar permis luxul unui Flash oarecum riscant şi nici abaterea de la starea reală actuală a produsului Samsung, cea pe care utilizatorul o va întâlni în momentul achiziţiei.

Dincolo de particularizarea prin introducerea interfeţei sale proprietare, Samsung a fost inovator atunci când a creat o serie de widget-uri utile care pot fi amplasate liber pe desktop. În afară de deja menționatul Feeds and Updates, mai este oferit un Daily Briefing, care comasează prognoza meteo, informaţiile Financiare oferite de Yahoo, ştirile livrate de Associated Press şi evenimentele din Calendar, Buddies, pentru stocarea celor mai importante contacte din agendă, Days, care comasează evenimentele din Calendar cu notiţele create cu aplicatia Memo şi jurnalul Mini Diary, un ceas dublu şi altele, cărora li se alătură clasicele widget-uri Android. Nu există un widget pentru controlul media, existând însă butoane de control şi acces în Notification Area, unde se găsesc de altfel şi butoanele pentru controlul conexiunilor Wi-Fi şi Bluetooth, pentru comutarea în modul Silent şi pentru controlul vibraţiilor.

7_widget_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra7_widget_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra7_widget_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Printre aplicaţiile preinstalate se găsesc AllShare, o aplicaţie DLNA care permite utilizarea terminalului ca server, client sau controller media pentru streamingul audio/video în reţea, Aldiko eBook, un excelent ebook reader care permite descărcarea rapidă a unui număr consistent de cărţi free-domain sau lectura celor deja aflate în posesia utilizatorului, Layar, un catalog al punctelor de interes locale care oferă însă şi posibilitatea orientării mai bune în spaţiu prin intermediul camerei, suita ThinkFree Office şi amuzantul Road SMS, care permite compunerea unor mesaje text pe un fundal oferit chiar de către camera video principală pentru a evita astfel eventualele inspecţii brutale şi nedorite ale sistemului de canalizare urban de către cei care au prostul obicei să scrie în timp ce merg pe stradă.

7_apps_1-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra7_apps_2-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra7_apps_3-165x275 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

O surpriză foarte plăcuta, pe care Samsung a ascuns-o în mod implicit, este tastatura Swype. Faţă de tastatura virtuală implicita Samsung, care are şi ea o prestaţie bună, Swype permite scrierea cuvintelor prin trasarea unor linii continue între literele cuvântului dorit. Această metod de input, care chiar dacă nu suna prea interesant in cuvinte, merita încercată pentru a descoperi una din acele mici bijuterii software care ne fac viaţa mai plăcută. În plus, Samsung oferă şi un dicţionar în limba română pentru aceasta, completând astfel suportul general pentru limba noastră maternă. Pentru activarea acesteia va trebui să apăsaţi prelung în orice câmp de text şi să alegeţi din meniul Input Metod opţiunea Swipe, comutarea pe limba română făcându-se ulterior prin apelarea prelunga a tastei Q.

upă cum am menționat pe pagina a doua, procesorul şi acceleratorul grafic sunt o combinație letală care fac din Galaxy S o platformă excelentă pentru jocuri. Pentru a demonstra puterea terminalului, Samsung oferă jocul Asphalt 5, un arcade racing cu o grafica bună care rulează impecabil şi se controlează mulțumitor prin intermediul acceleratorului. Iar oferta de jocuri, mai mult sau mai puţin pretenţioase sau serioase este în creştere, aşa cum a crescut ani de zile şi pe platforma Apple.

7_games_1-580x348 Samsung Galaxy S - nec plus ultra

Concluzii
Chiar dacă nimeni nu a reuşit până acum să creeze un terminal mobil perfect, Samsung s-a apropiat de acest deziderat. În ciuda anumitor lacune definitive, cum ar fi lipsa unui Flash pentru cameră sau a unui LED de semnalizare, sau temporare, cum ar fi labilitatea tehnică a GPS-ului sau perfomanţa nu întotdeauna optimă a interfeţei proprietare TouchWiz 3.0, Galaxy S este o platformă hardware impresionantă pe care s-a grefat un sistem de operare modern, facilităţi media excelente, capacitate de stocare mare şi un ecran excepţional, ceea ce face din Galaxy S cel mai interesant terminal disponibil în acest moment pe piaţa românească. Unii utilizatori vor fi ţinuţi departe de dimensiunile mari ale acestuia, însă acest aspect nu il face mai puţin atractiv şi impresionant.

SURSA: ITFiles

Posted on august 17, 2010, in Android OS, Samsung and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 17 comentarii.

 1. Salut. am citit parerea ta si sunt impresionat si chiar doritor de a schimba iphon-ul 3gs din dotare. Ce ma intereseaza si nu a scris nimeni inca, este faptul daca se poate instala sit de navigare (igo, garmin, etc.). Mai sunt curios daca in aplicatiile care se pot descarca gratuit sau contra cost, se gasesc messenger, skype si altele care la apple le gasesti gratuit. Iti multumesc anticipat si sper sa ma poti lamuri cit mai repede

 2. Salutare ciprian.
  Da, se poate instala sistem de navigatie (eu unul am Motonav care este IGO pt Motorola Milestone, mai exista si IGO My Way insa deocamdata nu este compatibil cu acest telefon). Inafara de IGO mai exista CoPilot, Google Maps (Insa fara navigatie vocala) si altele care nu-mi vin acum in minte.
  Aplicatiile din market sunt majoritatea gratuite, mai sunt si unele care costa 2-3$ dar cu putine cautari pe Google poti gasi si aplicatii .apk (extensia lui) pe care le poti instala cu programul AppInstaller.
  Ca messenger eu folosesc clientul standard yahoo care se gaseste si pe iPhone, pentru skype am TruPhone (clientul de Skype inca nu este gata). Toata suita de aplicatii google (Gmail, Gtalk, Youtube) le gasesti deja preinstalate in telefon. Telefonul mai are un client de mail care ar putea fi sincronizat cu orice casuta. Totusi, eu prefer clientul implicit yahoo gasit tot in market.

  Daca cauti o aplicatie pe care nu o gasesti in market, iti mai descarci si AppBrain care este un alt market tert, similar cu cel Android. (Fata de Apple care te tine legat de AppStore)

  Cam asta ar fi momentan, daca mai ai intrebari da-mi add pe messenger (ID pe pagina de contact) si discutam acolo.

  Cu Respect,
  Steauaboy95s

 3. Salut. Am citit prezentarea si mi s-a parut obiectiva. De cateva zile mi-am luat un Samsung Galaxy S, l-am butonat incontinuu si mi s-a parut foarte bun (avand inainte un Iphone 3G). Totusi ii lipseste un lucru foarte important din punctul meu de vedere si anume (asa cum ai aratat in articol) functia de copy, cut paste. O functie importanta, avand in vedere ca uneori trebuie sa trimit o parte din emailurile primite. Te rog spune-mi daca exista o solutie pentru rezolvarea acestui minus al telefonului. Iti multumesc! Doru

 4. Rezolvarea e posibil sa apara de la Samsung odata cu al lor Android 2.2 Froyo 🙂

 5. Buna ziua,am si eu o mare problema.. atunci cand am butonat telefonul am observat langa iconita cu bateria ca aveam iconita cu semnal si mai aparea pictograma cu wi-fi evident doar cand il activam.. totul perfect..eeh..dupa ce mi-am inchis si redeschis telefonul mi-a aparut acolo langa pictograma cu semnalul o noua iconita unde ar fi trebuit sa fie cea cu wifi, isi schimba numele ori e H ori 3G si are 2 sagetele mici una in sus si una in jos am dedus eu ca are legatura cu internetul lui de la vodafone..trebuie sa aflu urgent cum sa IL OPRESC, pentru ca am foarte putin internet gratis in abonamentul meu si se consuma rapid iar apoi o sa incep sa platesc o galagie de bani degeaba.
  Precizez faptul ca NU am aplicatii deschise,sunt inchise toate, pe langa asta, am dat de 2 ori resetare la setarile lui din fabrica,dar nimic iconita nu a disparut, si consuma mb continuu! stiu sigur ca asa e, pentru ca vad cum imi scad mb cand dau sa vad cat cost suplimentar am..
  Va rog sa ma ajutati banuiesc eu ca ar trebui sa imi iau advanced task killer sau ceva similar,dak puteti sa imi explicati cum il folosesc?Sau daca este alta metoda cum sa procedez?
  Multumesc frumos si astept un raspuns..

 6. Iti iei APN On/Off din market si adaugi widgetul pe desktop.

  PS: Orice widget consuma net….nu prea stiu de ce ti-ai luat telefonul asta fara net…ca e limitat rau

 7. SALUT AM SI EU O INTREBARE CUM FAC SA MEARGA MOTONAV PE GALAXY S MIE IMI PORNESTE DAR NU IN FULL SCREN CI NUMAI 2/3

 8. Salutare! De curand am intrat si eu in posesia acestui terminal. Toate bune si frumoase pana in momentul in care doresc sa instalez cateva aplicatii prin intermediul Kies. Cand dau la Samsung Apps, imi apare un mesaj care spune ca aceasta sectiune nu poate fi accesata fara update-ul la forma finala a softului. Si oricat as astepta sa mi se actualizeze, nu se mai termina. Are cineva o alternativa in a instala aplicatii de pe propriul calculator? Multumesc!

 9. @Mihai, am sa fac un tutorial in acest sens in weekend. Stay Tuned 🙂

  @Georgian, in Samsung Apps sunt doar cateva aplicatii (10 la numar). Adevaratul AppStore al telefonului este Android Market si acesta poate fi accesat doar de pe telefon, prin intermediul unei conexiuni Wi-Fi sau APN
  Daca nu ai o optiune de net pentru telefon iti recomand sa iti faci una, deoarece acest smartphone fara internet este exact ca un computer cu Windows 7 Ultimate si Intel i7 fara internet, adica useless 🙂

  Daca nu ai bani de extraoptiune, achizitioneaza un Router Wireless (in jur de 150 lei) si asta ar trebui sa-ti rezolve problema cat timp esti acasa. Tot recomand insa o extraoptiune de internet. Chiar se merita! 😉

 10. sal,

  ai idee daca,atunci cand este activat wi-fi ,traficul de date din abonament este automat intrerupt?

  o problema pe care nu reusesc sa o rezolv este cu instalarea mess-ului din market,alte aplicatii au mers foarte bine,aceasta nu.

  am mai obs ca bluetooth nu este compatibil cu sistemul auto!

  legat de GPS nu stiu cum sa fac sa ramana in permanenta pornit display-ul si cum pot instala alta varianta mai buna!

 11. Buna, am si eu un samsung galaxy s si am o nedumerire……
  Am multe fisiere atat muzica, foto cat si video…..
  Intrebarea mea este urmatoarea… Ce sa fac sa nu apara un anumit folder cand deschid aplicatia galerie…. Acolo imi apare tot ce am in telefon.
  Se poate face ceva sa ascund un fisier?
  Multumesc si sper sa gasesc un raspuns la dumneavoastra.

 12. Bun review.Felicitari.Insa datele oferite despre performanetele GPU sunt eronate.Corecte sunt acelea specificate de Samsung.E un adevarat monstru acest terminal.

 13. salut. am si eu o nedumerire. unde trebuie scris codul pentru modificarile gps?
  imi poti spune pasii care trebuie parcursi ca sincer nu am inteles…

 14. Salut.Am o problema….knd dau pe navigatie imi arata ca sunt cu totul si cu totul ikn alta pare..cam la 1 km de locul unde sunt…ce trebuie sa fac…am incercat sa pun codu ala si nu am putut…..sunt dependent de gps….

 15. Salut ,
  imi poti spune unde se scrie codul acela, pt ca la mine pur si simplu nu se intampla nimic. Scriu codul si cand scriu ultima steluta se sterge tot.
  Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: