Noul Firefox 4: NEW Interface + Accelerare Hardware [BETA]


Cum orice utilizator de Firefox cu o oarecare experienţă a observat deja, în ultima vreme browser-ul celor de la Mozilla a cam rămas în urmă. A rămas în urmă la capitolul inovaţie în primul rând fata de Google Chrome şi în al doilea rând fata de Opera, browser-ul care deşi are o cotă nemeritat de mică de piaţă, continuă să inoveze şi să inspire şi alţi producători cu ideile lui.

Firefox lasă în ultima vreme impresia că este „prăfuit”: update-urile majore apar rar, interfaţa este învechită, viteza de încărcare a paginilor este mai mare doar decât cea de la Internet Explorer etc. Pe scurt, Mozilla avea neapărat nevoie de un update care să aducă un refresh grafic şi să îmbunătăţească performanţele pentru a ţine pasul cu concurenţa.

Firefox 4 este update-ul care aduce browser-ul celor de la Mozilla înapoi în prezent. Cele mai multe schimbări, dintre cele vizibile utilizatorului de rând, a suferit interfaţa grafică. Pe de altă parte, numeroase îmbunătăţiri au fost aduse „sub capotă”.

Această prezentare este făcută pe baza versiunii Beta 1 de Firefox 4. Deocamdată, multe dintre schimbări sunt vizibile doar pe Windows. Utilizatorii altor sisteme de operare mai au de aşteptat până vor putea vedea noua faţă a lui Firefox.

Firefox 4Firefox 4

Interfaţă

Noua versiune nu vine cu noutăţi originale sau revoluţionare la nivelul interfeţei. Majoritatea schimbărilor sunt inspirate fie de la Opera, fie de la Chrome. Chiar şi aşa, noul look este binevenit, iar Firefox nu este singurul browser care preia idei de la concurenţă.

La Firefox 4 Beta 1 în cadrul interfeţei grafice sunt vizibile următoarele modificări şi noutăţi:

Suport aero îmbunătăţit. Utilizatorii de Windows 7 vor observa că efectele aero au fost extinse, acoperind acum cu transparenţa lor parţială inclusiv bara de tab-uri.

Firefox 4Firefox 4 – taburi sus

Taburi sus. În mod implicit, tab-urile din Firefox 4 sunt plasate deasupra barei de adrese. Ca în Google Chrome. Spre deosebire de acesta, există opţiunea de a le muta pe vechiul loc. Este de ajuns să dai click dreapta pe un spaţiu liber din cadrul barelor de sus şi să debifezi opţiunea „Tabs on top”.

Firefox 4Firefox 4 – optiune taburi

Meniuri ascunse. Noua modă în materie de browsere spune că meniurile clasice (File, Edit etc.) nu mai sunt necesare şi că pot fi ascunse. Firefox 4 se aliniază şi el tendinţelor şi oferă mai mult spaţiu util, prin ascundere meniurilor. Acestea pot fi afişate temporar prin apăsarea tastei ALT.

Firefox 4Butonul Firefox

Butonul Firefox. Mozilla a copiat practic de la Opera ideea cu butonul unic. Este adevărat că cei de la Opera, la rândul lor, s-au inspirat de la interfaţa versiunilor noi de Microsoft Office. Aşa se face că funcţiile importante din meniurile clasice au fost grupate într-un meniu unic, numit chiar Firefox. Acesta este plasat chiar pe Titlebar-ul ferestrei.

Firefox 4Firefox 4 – butonul unic

Aş fi apreciat o opţiune prin care utilizatorul să poată personaliza acest meniu. Nu toţi avem aceleaşi nevoi şi nu folosim toţi aceleaşi opţiuni. Utilizatorul ar trebui să poată include în acest meniu funcţiile pe care le accesează în mod frecvent.

Căutarea tab-urilor. Bara de adrese foloseşte acum şi la căutarea unui tab. Această funcţie are sens pentru cei care ţin deschise foarte multe tab-uri şi au dificultăţi în găsirea rapidă a unui tab anume. În Firefox 4 poţi găsi rapid un tab scriind în bara de adrese titlul paginii sau tab-ului căutat.

Firefox 4Cautarea unui tab

Un singur buton pentru Refresh şi Stop. Una dintre modificările minore este gruparea funcţiilor Refresh şi Stop într-un singur buton. În timpul încărcării unei pagini este activă funcţia Stop, iar în rest butonul este folosit pentru Refresh.

Buton pentru bookmark-uri. Bara de bookmark-uri are acum un buton care se numeşte chiar Bookmarks. Plasat după toate bookmark-urile de pe bară, acesta facilitează accesul rapid la restul site-urilor favorite şi la managerul de bookmark-uri. Este încă o funcţie „inspirată” de la Google Chrome dar binevenită.

Mici cosmetizări. Dincolo de toate aceste schimbări, se observă şi o uşoară dar evidentă cosmetizare a interfeţei. Butoanele arată altfel, iar barele de adrese şi de căutare sunt mai rotunjite.

Manager nou de addon-uri

Managerul de addon-uri a suferit atât modificări grafice, cât şi funcţionale. Nu mai este o fereastră separată, ci se deschide într-un tab. Cei de la Mozilla vor să generalizeze acest principiu pentru toate modulele componente. În cazul versiunii actuale, nu este însă aşa. Fereastra de download-uri, de exemplu, se deschide în continuare într-o fereastră separată.

Firefox 4Noul manager de addon-uri

Manager-ul de addon-uri are aceeaşi componenţă de până acum. Doar că secţiunile nu mai sunt afişate în partea superioară a ferestrei, ci pe o coloană laterală. Pentru fiecare extensie în parte, utilizatorul poate opta pentru actualizarea automată sau ignorarea versiunilor noi.

Noul manager de addon-uri nu este finalizat. Interfaţa este doar schiţată, iar unele funcţii, precum cea de căutare a extensiilor, nu funcţionează.

Mai sprinten şi mai stabil

Firefox 4 se mişcă vizibil mai bine decât actuala versiune stabilă (cu excepţia momentelor în care stadiul beta îşi spune cuvântul). Şi nu este doar din cauza numărului mic de extensii instalate. Operaţiunile uzuale, precum schimbarea tab-urilor, se realizează mai prompt, reproducând comportamentul lui Google Chrome.

Şi în Firefox 4 plugin-urile vor rula în procese independente. Ca urmare, browser-ul nu se mai bloca complet, când acestea devin instabile. Problemele sunt izolate doar la tab-ul cu pricina, iar un simplu refresh rezolvă problema. Această facilitate este numită pompos de Mozilla Crash Protection.

Sub capotă

Noua versiune beneficiază de foarte multe îmbunătăţiri pe partea tehnică. Printre acestea se remarcă suportul nativ pentru standardul video HTML5 HD WebM şi, mai ales, accelerarea hardware. Aceasta din urmă va asigura sprijinul adus procesorului, din partea plăcii video.

Problema e ca accelerarea hardware nu este activată în mod implicit. Pentru activarea ei trebuie să modifici următorii parametrii în adout:config:

gfx.font_rendering.directwrite.enabled trebuie să aibă valoarea true
mozilla.widget.render-mode trebuie să aibă valoarea 6

Standarde, viteza

Firefox nu reuşeşte încă să obţină scor maxim la testul Acid3. Este însă destul de aproape. Noua versiunea primeşte 97 de puncte din 100.

Firefox 4Test Acid3

Cât despre performanţă, conform sistemului de benchmarking Peacekeeper, Firefox 4 Beta 1 nu stă foarte bune. Pe sistemul de test a obţinut 2229 de puncte, mult sub cele mai noi versiuni de Opera (9495 puncte) şi Chrome (8343 puncte). Nu trebuie însă să uităm că avem de-a face cu o versiune de test timpurie.

Firefox 4Benchmark Peacekeeper

Firefox 4 are două merite majore: aduce binevenita împrospătare şi modernizare a interfeţei grafice şi include numeroase tehnologii moderne.

Bineînţeles, ca la orice versiune nouă, destul de puţine extensii sunt compatibile cu Firefox 4. Poţi însă forţa instalarea extensiilor incompatibile folosind această metodă.

Descarcă Firefox 4 de aici.

Reclame

Posted on iulie 8, 2010, in Hot News, Internet, Linux (Ubuntu, Xubuntu, Mandriva etc), MAC OS, Windows 7, Windows XP and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink. 5 comentarii.

 1. am citit articolul cu mare interes insa cand am ajuns la benchmarking Peacekeeper, am fost dezamagit grav. Desi nu sunt un fan inrait opera, chiar acum imi descarc ultima versiune, iar firefox 4, astept sa treaca de versiunea beta si am sa-l iau si pe acela ca oricum firefox 3 face mereu crash ceea ce e enervant

  • pana la urma n-am mai putut rezista tentatiei de a downloada noua versiune chiar daca am spus ca astept sa apara o versiune non-beta. Impresie ? Una buna din punct de vedere al interfetei grafice. Nu stiu ce fel de versiune au cei de la go4it pentru ca la mine nu exista nici un fel de buton stop/refresh, iar interfata este putin diferita fata de review’ul lor si mentionez ca download-ul este chiar dupa pagina lor.

   PRINT : http://yfrog.com/2dcapturezgvj

   Sper sa fie mai bun decat versiunea precedenta

 2. Dezinstaleaza Firefox 3.6 si nu o sa mai ai problema respectiva

 3. Ce zici tu mai baiatule? IE mai rapid ca FF? Poate doar in visele tale! Intr-adevar Opera e cel mai rapid dintre browserele cu pretentii. Daca nu esti pretentios, incearca QtWeb (facut de Nokia, he, he).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: