Castiga mai mult spatiu util cu Firefox 4!


Deşi versiunea de Firefox 4 lansată zilele acestea este doar beta, şansele ca până la apariţia variantei finale să apară modificări importante sunt destul de mici. Cum unii dintre noi nu suntem mulţumiţi de anumite aspecte, sau avem diverse pretenţii, nu rămâne decât să facem noi înşine nişte modificări.

Există o categorie de utilizatori, printre care mă număr, ce pretind de la browser-ul lor să le ofere o suprafaţă utilă cât mai mare cu putinţă. Prin suprafaţă utilă se înţelege spaţiul alocat paginilor propriu-zise. Iar maximizarea suprafeţei utile nu se poate face decât renunţând la toolbar-urile inutile şi, eventual, colapsarea anumitor elemente pe o singură bară.

În acesta articol vei vedea cum poţi modifica interfata lui Firefox 4, astfel încât să duci suprafaţa utilă la maxim. Aplicând trucurile de aici, vei rămâne doar cu două bare: cea de tab-uri şi cea de adrese.

Mutarea butonului Firefox pe bara de tab-uri

Mutând butonul Firefox pe bara de tab-uri, titlebar-ul ferestrei dispare. Totodată, butoanele Minimize, Maximize şi Close vor fi şi ele preluate de bara cu tab-uri.

Pentru această operaţiune, care a fost iniţial ideea unui utilizator de pe forumul Neowin, trebuie să descarci acest fişier (click dreapta, save link as) şi să-l salvezi în directorul chrome din cadrul folder-ului care conţine profilul de utilizator.

Firefox 4Folder-ul in care salvezi fisierul descarcat

Pentru a localiza rapid folder-ul care conţine profilul tău te duci la meniul HELP (meniurile pot fi afişate apăsând tasta ALT), dai click pe Troubleshooting Information, iar în tab-ul care se va deschide apeşi butonul Open Containing Folder. Apoi deschizi folder-ul chrome şi copiezi acolo fişierul descărcat.

Fişierul cu pricina se numeşte userChrome.css. Acesta poate fi folosit tocmai în acest scop: modificarea interfeţei de către cei care au cunoştinţe de CSS.

Modificările vor deveni vizibile după restartarea browser-ului.

Bookmark-uri în locul căsuţei de căutare

În Firefox, căutarea se poate face şi direct din bara de adrese, nu trebuie neapărat să foloseşti căsuţa de căutare. Există metode prin care, din bara de adrese poţi căuta pe orice motor de căutare sau site dorit. Acestea fiind spuse, căsuţa de căutare poate să dispară.

Firefox 4Deshiderea ferestrei Customize Toolbar

Pentru asta dai click dreapta pe un spaţiu liber de lângă bara de adrese şi alegi opţiunea Customize, pentru a personaliza barele din Firefox. Cu fereastra Customize Toolbar deschisă faci două lucruri: tragi căsuţa de căutare în această fereastră (pentru a scăpa de ea) şi muţi bookmark-uri în locul lăsat liber de căsuţa de căutare.

Firefox 4Mutarea barei de bookmark-uri langa Address Bar

Din păcate, nu poţi împărţi cum vrei spaţiul ocupat între partea cu bookmark-uri şi bara de adrese. Bookmark-urile vor beneficia de un spaţiu destul de restrâns. De aceea, dacă ai multe bookmark-uri pe bară, este o bună idee să le împarţi în câteva foldere.

După toate aceste modificări, partea de sus a browser-ului tău ar trebui să arate în acest fel:

Firefox 4Asa ar trebui sa arate

Alte modificări

Pentru şi mai mult spaţiu util, poţi să ascunzi şi bara de status (cea de jos). Poţi realiza acest lucru debifând opţiunea Status Bar din meniul View.

La fel de uşor poţi scăpa de butonul pentru Feedback. Acesta a fost implementat ca o extensie. Tot ce trebuie să faci este să dezactivezi extensia Feedback.

Mai mult spaţiu util de atât nu prea se poate. Maximizarea acestuia este dusă astfel la extrem. Iar în acest fel, un procent foarte mare din totalul spaţiului disponibil este alocat paginilor propriu-zise.

Sursa: Imagine

Posted on iulie 8, 2010, in Hot News, Internet, Linux (Ubuntu, Xubuntu, Mandriva etc), MAC OS, Windows 7, Windows XP and tagged , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. V-am avertizat sa terminati cu offtopicul, asa ca totul a fost sters.
    Continuati, Continuati! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: