Asus uBoom – Cand laptopul nu face fata…iei un Sistem Portabil!


Deşi unii dintre voi vor spune că Asus uBoom este un produs vechi, el este însă unul foarte actual. Motivul este foarte simplu. Piaţa de portabile, căreia i se adresează, a crescut foarte mult în ultimii ani. Mai precis, sistemul audio a fost creat special pentru cei care nu sunt mulţumiţi de sistemul audio integrat, dar nu au spaţiul necesar pentru a monta un sistem audio obişnuit. Sau nu vor să încarce biroul cu două boxe legate prin fire şi preferă o soluţie ceva mai elegantă.

Asus uBoom - pentru sunetul şi suportul laptopului tăuAsus uBoom – pentru sunetul şi suportul laptopului tău

Aluminiu şi puţin plastic negru

Asus uBoom arată bine în primul rând datorită faptului că este construit din aluminiu masiv. Doi cilindri uniţi formează corpul principal al sistemului audio. Difuzoarele de 2″ pentru medii şi înalte sunt amplasate în două incinte de plastic negru pe laturi, ele fiind uşor direcţionate spre utilizator. Subwoofer-ul de 2,5″ este amplasat central în spatele unei grile de plastic, iar incinta sa este iluminată uşor de un LED albastru. Cilindrul subţire este decorat cu două benzi de cauciuc şi are rol de susţinere atât pentru uBoom, cât şi pentru laptop. În principiu poţi să tastezi mai comod atunci cânt portabilul este uşor ridicat în partea din spate.

Asus uBoom - difuzoarele laterale sunt protejate de o grilă  metalicăAsus uBoom – difuzoarele laterale sunt protejate de o grilă metalică

Specificaţii

  • Putere totală: 24 W RMS
  • Răspuns în frecvenţă: 20 Hz – 20 kHz
  • Subwoofer: 20-250 Hz
  • Difuzoare stânga/dreapta: 100 Hz – 20 kHz
  • Conectori: USB, aux, microfon
  • Greutate: 3 kg
  • Dimensiuni: 595 x 135 x 90 mm

Asus uBoom - panoul cu conectoriAsus uBoom – panoul cu conectori

Conectorii

Poate că Asus ar fi putut amplasa mai mulţi conectori audio populari pe spatele lui uBoom, însă n-ar fi fost necesari. Există mai multe moduri în care poţi să transmiţi sunetul dintr-un laptop, iar producătorul a ales o variantă analogică şi una digitală. Sistemul audio se poate conecta fie direct la mufa jack de 3,5 mm a portabilului, fie prin cablu USB cu mufă de tip B, specific imprimantelor. O intrare pentru microfon transformă uBoom într-un sistem ce poate fi folosit pentru convorbiri VoIP atunci când conectarea la laptop se face prin portul USB. Un mic buton din zona conectorilor porneşte sau opreşte sistemul audio, iar un LED albastru amplasat în compartimentul subwoofer-ului indică starea sa.

Asus uBoom - suport pentru laptopAsus uBoom – suport pentru laptop

Calitatea audio

Ne aşteptam ca sunetul să fie mai bun decât cel al unei perechi de boxe integrate şi nu am fost dezamăgiţi, dar lucrurile sunt mai complicate de-atât. Frecvenţele joase îşi fac simţită prezenţa, dar camera de rezonanţă nu pare să fie destul de mare pentru subwooferul de 2.5″. Nu vă puteţi aştepta la un sunet cald şi dinamic atunci când incinta este construită din aluminiu şi plastic. Chiar şi aşa, uBoom este decent în redarea frecvenţelor ce se măsoară în zeci de Hz, lucru observat în urma testului cu sample-uri audio specifice.

Am fost plăcut impresionaţi de felul în care este redată vocea. Am folosit pentru test mai multe melodii şi monologuri înregistrate la calitate bună, alături de testul clasic cu Skype. Înaltele sunt puţin cam accentuate şi am simţit nevoia unui egalizator pentru a balansa puţin redarea lor. Ele nu au însă claritatea unui monitor de studio şi lăsate la nivelul default pot să devină deranjante după mai bine de o oră de audiţie.

Direcţionarea incintelor oferă un uşor efect de surroundDirecţionarea incintelor oferă un uşor efect de surround

Trecând peste toate acestea, Asus uBoom oferă o stereofonie bună datorită amplasării celor două difuzoare laterale. Mai mult, putem vorbi de un uşor efect de surround, mai ales dacă utilizatorul se află la birou sau într-o cameră mică. Felul în care este conectat sistemul audio la laptop ar putea influenţa calitatea audiţiei. Am testat uBoom cu mai multe portabile şi am descoperit că unele dintre ele oferă un grad ridicat de interferenţe prin ieşirea audio analogică. Chiar şi atunci când muzica este oprită se pot auzi un bâzâit continuu destul de deranjant. Folosirea cablului USB elimină acest inconvenient.

Conectorii din spatele laptopului nu mai pot fi folosiţi în aceste  condiţiiConectorii din spatele laptopului nu mai pot fi folosiţi în aceste condiţii

Suport pentru laptop?

Teoretic, Asus uBoom ar trebui să susţină un laptop într-o poziţie puţin înclinată, oferind o ergonomie mai bună la tastare. În practică, nu toate portabilele pot folosi acest suport. Lăţimea suprafeţei de suport este mică, iar multe dintre portabilele actuale se deschid în aşa fel încât ecranul ajunge în spatele carcasei. În aceste condiţii, suportul este prea îngust pentru a susţine PC-ul portabil. În plus, orice conector de pe latura din spate a calculatorului devine inutilizabil.

Concluzie

Asus uBoom este un upgrade pentru sistemul audio integrat al unui desktop şi în această privinţă poate fi considerat un produs bun. Calitatea audio nu se ridică la nivelul unui sistem audio de calitate pentru PC, însă este cu mult deasupra oricărei perechi de boxe integrate. Nici chiar portabilele cu subwoofer nu pot reda la fel de bine sunetele joase precum uBoom. Atunci când vine vorba de apect, sistemul de faţă primeşte o bilă albă, fiind atractiv ca design, impunător şi bine construit. Din păcate, utilitatea sa ca suport pentru portabil este limitată. Preţul lui Asus uBoom este de aproximativ 300 de lei.

Asus uBoom - un succes la capitolul designAsus uBoom – un succes la capitolul design

Plusuri şi minusuri:

[+] calitate audio decentă
[+] volum bun pentru o cameră mică
[+] construcţie de calitate
[] sunetul ar trebui balansat cu un egalizator
[] redarea frecvenţelor joase şi înalte nu este foarte bună
[] suportul pentru laptop are utilitate limitată
[] preţul puţin piperat

Posted on iulie 8, 2010, in Gadgets, Microsoft, Windows 7, Windows XP and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: