Sony Ericsson Xperia X10-Impresionant!


XPERIA X10 este în momentul de faţă cel mai performant telefon Sony Ericsson. El se bate la nivelul de top cu dispozitive redutabile precum Nokia N8, Samsung Galaxy S sau HTC HD2. Ce ne oferă X10? De toate, ba poate chiar mai mult decât avem nevoie. Aflaţi pe larg în cele ce urmează.

Sony Ericsson XPERIA X10Sony Ericsson XPERIA X10

Design

Modelul sosit la teste are o carcasă albă, lucioasă. Faţă de exemplarele negre, prezintă avantaj la capitolul amprente, în sensul că sunt mult mai dificil de observat.

Forma telefonului este uşor trapezoidală, cu baza mare poziţionată în partea superioară. Faţa este dominată de un display uriaş de 4 inch. Sub el se află trei taste soft argintii care se asortează de minune cu liniile (tot argintii) de pe părţile laterale. Partea lateral-stângă nu găzduieşte niciun element, în schimb pe dreapta regăsim tastele de volum şi butonul dedicat camerei foto.

Sony Ericsson XPERIA X10XPERIA X10 – front Sony Ericsson XPERIA X10XPERIA X10 – back

În zona de deasupra sunt poziţionate butonul de power/stand-by, jack-ul de 3,5 mm şi interfaţa microUSB. În fine, spatele este ca de obicei locul unde se află amplasat obiectivul camerei foto şi LED-ul flash.

Construcţia este impecabilă. Corpul este solid, rezistent la căzături (l-am scăpat de vreo două ori pe jos şi a trecut testul), iar capacul de pe spate se fixează atât de bine încât poţi spune că telefonul este dintr-o bucată. Chiar dacă are dimensiuni mari, în special pe lăţime (119 x 63 x 13 mm), forma uşor rotunjită îl potriveşte de minune în palmă.

Interfaţă grafică

Din dorinţa de a realiza un produs extrem de captivant, Sony Ericsson a complicat telefonul cu o mulţime de interfeţe şi ferestre, astfel încât ajungi la un moment dat să nu mai ştii unde te afli şi ce vrei să faci. Bine că într-un final te vei obişnui şi nu vei mai considera acest aspect un inconvenient.

Smartphone-ul are sistem de operare Android 1.6 – o platformă extrem de simplistă pentru utilizatorul final, dar care poate fi personalizată de către producătorii de telefoane după bunul lor plac. Ca să fie clar şi la obiect, o să vă descriu punctual cum arată şi cum funcţionează interfaţa de pe X10.

În partea de sus a ecranului se află o bară de stare unde apar diverse notificări (apeluri primite, mesaje, confirmări etc.), iar jos o bară de scroll care dezvăluie meniul principal.

Sony Ericsson XPERIA X10Sony Ericsson XPERIA X10

Meniul principal este tipic Android: toate aplicaţiile şi funcţiile grupate într-o matrice uriaşă ce se derulează pe verticală. Acest meniu este complementat de următoarele facilităţi:

  • Meniu rapid pentru personalizarea desktop-ului, căutare conţinut, notificări şi setări. Pentru accesarea lui apăsaţi tasta soft din stânga;
  • Trei ecrane virtuale pe care poţi aranja câte widget-uri vrei (sau câte încap, mai bine zis). Selectarea widget-urilor se face din meniul principal, ţinând degetul prelung pe iconiţa dorită. După confirmarea selecţiei prin vibraţii, deplasezi item-ul cu drag and drop în locul dorit;
  • Dialer – nu foloseşte doar la formarea numerelor, ci şi la adăugarea de contacte în agendă;
  • Timescape – o interfaţă proprietară SE sub care sunt ierarhizate, pe taburi, ultimele tale activităţi în diverse aplicaţii: istoricul apelurilor, mesajelor, fotografiilor, pieselor muzicale redate, fotografiilor ş.a.m.d. Tot de aici se pot accesa rapid câteva site-uri de socializare populare (Facebook, Twitter, MySpace). Efectele de fading măresc considerabil timpul necesar accesării unei anumite aplicaţii sau revenirea în meniurile anterioare;
  • Mediascape – tot o interfaţă concepută de către Sony Ericsson, de data aceasta pentru a grupa conţinutul multimedia (muzică, video, poze). Gruparea este făcută şi aici cu un sistem de tab-uri, ceva mai aerisit însă;
  • Lock Screen – ecranul de protecţie se deblochează prin activarea lui (aici poţi apăsa orice tastă, mai puţin tastele de volum) şi prin trasarea unui arc de cerc cu degetul, pe direcţia indicată pe ecran.

Sony Ericsson XPERIA X10Butonul de power, jack-ul de 3,5 mm şi capacul care acoperă portul microUSB

Dotări şi performanţe

Smartphone-ul este foarte bine înzestrat pe partea de hardware – procesor Snapdragon tactat la 1 GHz, 384 MB RAM, 1 GB memorie internă + slot pentru carduri microSD. Pachetul include un card microSD de 8 GB;

Ecranul este de tip capacitiv, are o diagonală de 4 inch şi 854 x 480 pixeli. Răspunde bine la atingeri, iar tastatura virtuală este şi ea bine pusă la punct. Am reuşit să scriu fără probleme chiar şi în modul portrait, unde tastatura este mult mai compactă decât în landscape. Luminozitatea se reglează automat în mod normal, dar dacă doreşti o poţi stabili la un anumit nivel;

Camera foto are 8 MP şi este acompaniată de un set generos de facilităţi: autofocus, touch focus, stabilizator de imagine, geotagging, Face / Smile Detection, LED Flash. Pe lângă acestea, mai ai la îndemână câteva setări specifice aparatelor compacte: scene, modalităţi de focalizare (single, multi, macro, infinit), compensarea expunerii etc. Calitatea pozelor este bună spre foarte bună. Câteva exemple mai jos.

Sony Ericsson X10  Sample Photo Sony Ericsson X10 Photo  Sample
X10 Photo Sample X10 Sample photo
X10 Sample Photo X10 Sample photo

Înregistrările video se fac la o rezoluţie bună (Wide VGA, 800 x 480 pixeli), iar rezultatele practice sunt şi ele apreciabile, chiar dacă se observă o uşoară tentă de mov la ajustarea expunerii în timpul filmărilor – vezi aici un filmuleţ făcut cu XPERIA X10.

Calitatea audio este ireproşabilă. Căştile din dotare nu sunt însă extraordinare. Se aud decent, dar utilizatorii pretenţioşi vor critica faptul că nu reproduc grozav frecvenţele joase. În orice caz, avem avantajul jack-ului de 3,5 mm, aşa că ne putem conecta căştile preferate fără efort.

Pe Internet X10 merge la viteze HSDPA 7.2 Mbps sau, în zonele cu acoperire Wi-Fi, până la 54 Mbps. Browser-ul preinstalat face un trafic de date foarte mare, de aceea recomand tututor utilizatorilor o opţiune de date cu cel puţin 200 MB incluşi (sau un browser economicos precum Opera Mini).

GPS-ul are un suport software destul de slab, reprezentat de aplicaţia Wise Pilot şi clasicul deja Google Maps. Dar după cum bine ştiţi, există Android Market, locul unde găsiţi o sumedenie de aplicaţii, foarte multe gratuite.

Sony Ericsson nu a umplut memoria telefonului cu software, dar a avut grijă să nu-ţi lipsească nimic important: ai la dispoziţie player-ul multimedia din Mediascape (unul foarte bine pus la punct, cu o interfaţă de navigare excelentă), un organizator de la Moxier, o suită office de bază, voice dialer, un joc (Quadra Pop) şi nelipsitul TrackID. Restul sunt practic scurtături sau versiuni de mobil ale unor site-uri Web.

Sony Ericsson XPERIA X10Sony Ericsson XPERIA X10

Autonomie

X10 consumă foarte mult (cu ecranul uriaş, procesorul la 1 GHz, OS-ul şi aplicaţiile etc.), iar bateria de 1500 mAh abia face faţă două zile, în condiţii medii de utilizare: ceva muzică, o oră de browsing, o oră de convorbiri plus fotografii şi câteva înregistrări video. Dacă îl foloseşti intensiv, ar fi bine să-l pui la încărcat seară de seară.

Plusuri şi minusuri

[+] Ecran capacitiv, 4 inch, 854 x 480 pixeli;

[+] Android OS 1.6, poate fi actualizat la versiunea 2.1;

[+] HSDPA, Wi-Fi, GPS;

[+] Cameră foto performantă;

[+] Calitate audio excelentă;

[+] Putere mare de procesare;

[+] Conectori standard (microUSB, jack de 3,5 mm).

[-] Copleşitor la început: pare foarte aglomerat, nu găseşti uşor anumite setări (ex: factory reset) etc.;

[-] Autonomie scăzută.

Concluzie: XPERIA X10 este un titan al comunicării şi divertismentului. Are un potenţial uriaş, iar singurul dezavantaj este că îţi cere să ai multă răbdare până când ajungi să-l înţelegi şi să-l foloseşti la capacitate maximă. Recunosc că la început îmi venea să dau cu el de pământ, mă obosea teribil, dar acum, după ce m-am obişnuit, vă spun sincer că mi-aş fi dorit să rămână al meu. Preţul e pe măsura dotărilor: între 1800 şi 2200 de lei.

Posted on iulie 2, 2010, in Android OS, Sony Ericsson and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: