Windows Live Essentials 4


Cum probabil cei mai mulţi utilizatori deja cunosc, Windows Live Essentials este o suită de aplicaţii oferită gratuit de Microsoft pentru a sprijini vânzările sistemelor de operare Windows. Anul acesta va fi lansată a patra versiune a suitei amintite iar până la cea finală, ne putem delecta cu o versiune beta.

Windows Live Essentials wave 4 cuprinde 7 aplicaţii: Mail, Photo Gallery, Movie Maker, Messenger, Writer, Sync şi Family Safety. Utilizatorul nu este obligat să le instaleze pe toate, ci poate doar aplicaţiile care îi sunt necesare.

Pe larg despre aceste programe Go4IT a scris cu diverse alte ocazii. De exemplu, a scris în amănunt despre Windows Live Messenger, Windows Live Movie Maker şi despre Windows Live Photo Gallery. Aşa că, voi insista doar asupra funcţiilor noi aduse de programele care fac parte din suita Windows Live Essentials.

Windows Live Mail

Vă mai aduceţi aminte de răposatul Outlook Express, clientul de mail care era la modă pe vreme în care Internet Explorer 6 era un browser tare? Ei bine, locul acestuia a fost luat Windows Live Mail.

A patra versiune de Windows Live Mail nu aduce foarte multe noutăţi. Este acelaşi client de mail intuitiv şi uşor de folosit ca şi până acum, care, în plus, are un calendar în care poţi adăuga diverse evenimente şi un mini client RSS.

Nou în versiunea cu numărul patru este modul de vizualizare Conversation. Ca şi în Outlook 2010, acest mod de vizualizare grupează mesajele cu acelaşi subiect. În acest mod, reply-urile sunt grupate automat alături de mesajul original. Astfel, poţi găsi rapid toate reply-urile la un anumit subiect.

Windows Live MailWindows Live Mail

De asemenea, nouă versiune include funcţia Quick Views. Acestea aşa-numite Quick Views sunt în principiu căutări salvate. Cu ajutorul acestora, poţi vedea toate mesajele necitite, toate mesajele de la contacte din agendă etc.

Quick Views sunt utile în special atunci când ai mesaje filtrate pe diverse foldere sau ai configurate mai multe conturi. Poţi vedea, de exemplu, toate mesajele necitite indiferent de folder-ul în care se află sau de contul pe care au fost primite.

O altă funcţie utilă este integrarea cu serviciul online SkyDrive. Când trimiţi un mail cu foarte multe imagini nu mai trebuie să te îngrijeşti de mărimea maximă a ataşamentului. Acestea sunt salvate pe SkyDrive, serviciu care oferă gratuit 25 GB spaţiu de stocare.

Photo Gallery

Windows Live Photo Gallery este un excelent manager de fotografii. Acesta oferă numeroase facilităţi pentru organizarea şi editarea pozelor. Photo Gallery este dedicat utilizatorilor obişnuiţi, cei fără cunoştinţe avansate de prelucrare grafică. Nu doar că este uşor de folosit, dar, pentru fiecare imagine modificată, este salvat originalul. Astfel, poţi oricând reveni la imaginea iniţială.

Windows Live Photo GalleryWindows Live Photo Gallery

Photo Gallery aduce următoarele îmbunătăţiri:

  • Filtre multiple de căutare pe criterii gen tag, denumire, dată, persoane, locaţie etc.
  • Recunoaştere facială – programul recunoaşte automat feţele din poze, tu trebuie doar să le dai nume
  • Editare multiplă – poţi selecta şi edita mai multe poze o dată
  • Photo Fuse – sunt combinate mai multe fotografii într-una singură, alegând părţile dorite
  • Retocuh – poate elimina diverse imperfecţiuni ale fotografiilor precum pete sau zgârieturi
  • Geo-tagging – poţi specifica pentru fiecare fotografie zona în care a fost realizată

Windows Live Photo GalleryWindows Live Photo Gallery – editare

Photo Gallery îţi permite să salvezi online fotografiile şi clipurile video făcute. Serviciile suportate în mod implicit sunt: Flickr, Facebook, SkyDrive şi YouTube. Mai multe servicii pot fi adăugate prin intermediul plugin-urilor care, din păcate, sunt destul de puţine.

Movie Maker

La fel ca şi Photo Gallery, Movie Maker nu este cel mai puternic instrument, dar este foarte uşor de folosit. Cu ajutorul său, utilizatorii care nu se pricep neapărat la editare video, pot crea şi publica online clipuri video fără mari bătăi de cap.

La capitolul noutăţi aş trece în primul rând faptul că poţi salva în orice format doreşti. Asta spre deosebire de versiunea anterioară în care erai obligat să alegi unul din puţinele preset-uri oferite.

Windows Live Movie MakerWindows Live Movie Maker

O funcţie interesantă este aşa-numita Auto-Movie Themes. Apelând la aceasta, programul va alege automat în locul tău diverse elemente precum tranziţii, titluri sau coloană sonoră.

Pe lângă diverse alte instrumente şi opţiuni noi, demn de a fi menţionată este decodarea hardware (nu şi codarea). Redarea clipurilor va fi făcută şi cu ajutorul plăcii video.

Messenger

Pentru destul de puţinii utilizatori care îl folosesc în România, Windows Live Messenger, nu aduce foarte multe noutăţi. Principala schimbare este integrarea cu reţelele sociale Facebook şi MySpace.

Windows Live MessengerWindows Live Messenger

Noua versiunea va afişa acum în aceeaşi fereastra atât lista clasică de contacte, cât şi noutăţile din reţele conectate. Cei care nu folosesc aceste site-uri sau nu agreează ideea combinării messenger-ului cu reţelele sociale pot opta pentru modul de vizualizare clasic, numit acum Compact.

Windows Live Messenger oferă şi suport pentru tab-uri. Dacă vorbeşti cu mai multe persoane în acelaşi timp, convorbirile sunt grupate într-o singură fereastră, pe tab-uri.

Writer

Windows Live Writer s-a consacrat ca cel mai bun instrument de publicare pentru bloguri. Din păcate, în afară de ribbon, noua versiune nu aduce noutăţi notabile. Se limitează doar la mici retuşuri şi modificări care nu reuşesc să crească funcţionalitatea programului.

Windows Live Writer este încă o dovadă că Microsoft, când ajunge sus cu un anumit produs, se leneveşte, dacă se poate spune aşa, şi uită să mai inoveze. Dar nu sunt singurii care procedează astfel.

Windows Live WriterWindows Live Writer

Sync şi Family Safety

Windows Live Sync permite sincronizarea datelor între două sau mai multe calculatoare prin intermediul conexiunii la Internet. Poţi sincroniza foldere, setările din Internet Explorer şi din Microsoft Office.

Sincronizarea se face folosind acelaşi SkyDrive care oferă 25 GB spaţiu de stocare gratuit. Problema este că, din cei 25 GB, nu îţi este permis să foloseşti pentru sincronizare decât maxim 2 GB. Pe principiul ce-i mult strică.

Family Safety este probabil cel mai puţin folosit program din cadrul suitei. Acesta permite părinţilor să limiteze accesul la anumite sute-uri şi să monitorizeze activitatea online a copiilor.

Windows Live Essentials 4 nu este omogen când vine vorba de noutăţi. Unele aplicaţii au primit destul de multe funcţii noi, cum este cazul lui Photo Gallery, pe când altele, cum este Writer, au primit mai puţine.

Cât despre ribbon, ştiut fiind faptul că mulţi utilizatori nu îl suportă, acesta poate fi ascuns. Este suficient să dai click dreapta într-un spaţiu liber de pe ribbon şi să alegi opţiunea Minimize the Ribbon.

Windows Live Essentials wave 4 beta poate fi descărcat de aici.

Posted on iunie 28, 2010, in Microsoft, Windows 7, Windows XP and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: