Accesorii Necesare sau De Fite pt Telefonul Tau Mobil


Un telefon mobil fără accesorii e ca o femeie neîngrijită: poate fi alături de tine, te poate susţine, dar totodată îţi lasă acel sentiment de goliciune care te face să spui că „e loc de mai bine”. Cum vremea telefoanelor simple (afişaj pe patru linii, voce, SMS, alarmă, calculator) a cam trecut, este bine de ştiut că pe piaţă se găsesc numeroase accesorii care le cresc exponenţial gradele de libertate. Poţi să rulezi un film de pe telefon şi să-l urmăreşti direct pe televizor, să mergi la un picnic fără să mai cari radiocasetofonul după tine, să răspunzi prompt dacă apare vreo urgenţă la serviciu ş.a.m.d.

O să menţionez atât accesoriile obligatorii (cunoscute de 99,99% dintre utilizatori), cât şi accesoriile despre care se vorbeşte mai puţin, dar a căror utilitate este evidentă.

Accesorii obligatorii (incluse în pachet)

Încărcătorul şi cablul de date. Încărcătorul nu trebuie uitat când pleci în concedii, cablul de date nu trebuie uitat dacă job-ul tău este strâns legat de calculator. Cablul de date, pe lângă că îţi poate fi de folos la încărcarea acumulatorului (în lipsa charger-ului), el este recomandat pentru transferul informaţiilor şi organizarea amănunţită a contactelor. De asemenea, cablul de date rămâne în continuare cel mai bun instrument pentru update-ul de software.

Cablu microUSBCablu microUSB

Acum actualizările de soft se pot face şi prin conexiune wireless la Internet (EDGE, 3G, Wi-Fi), dar asta depinde evident de acoperire şi de opţiunile tale de date.

Accesorii recomandate

Toc / husă de protecţie – pentru protejarea telefonului împotriva şocurilor, căzăturilor etc. Tocul oferă şi un plus de securitate – e mult mai sigur să porţi un telefon în tocul prins la curea, decât să-l ţii în buzunar sau în geantă. Preţ estimativ: 13 lei.

Folie protectoare aplicată pe display – dacă ai de gând ca în viitor să vinzi telefonul la un preţ cât mai bun, ar fi bine să-i pui o folie de protecţie pe ecran. Un ecran plin de zgârieturi, pe lângă disconfortul vizual creat, va face ca telefonul tău să fie privit ca un rebut, în ciuda faptului că funcţionează impecabil. Preţ estimativ: 10 lei (o folie pentru ecran de 3 inch).

Card de memorie – majoritatea telefoanelor au slot microSD şi vin însoţite de card. Există şi excepţii (telefonul nu vine însoţit de card), aşa cum există şi telefoane ce au o memorie internă de ordinul a 8, 16 sau chiar 32 de GB şi nu mai ai neapărată nevoie de mediu extern. Cu toate acestea, eu recomand stocarea datelor pe cardul extern. Pot apărea probleme de funcţionare ce necesită trimiterea telefonului în service, iar de aici deducem cel puţin două dezavantaje: expunerea datelor personale şi / sau posibila lor pierdere.

Card microSDCard microSD

Cât priveşte capacitatea de stocare, cred că 4 GB este minimul necesar pentru un telefon bine dotat pe partea de multimedia. Preţ estimativ 4 GB microSD: 38 lei.

Handsfree cu fir / Cască Bluetooth – recomandate tuturor şoferilor. Casca BT este bună şi pentru persoanele ce obişnuiesc să facă mai multe lucruri în acelaşi timp: să vorbească la telefon şi să tasteze la calculator, de exemplu. Preţ estimativ: 10 lei (handsfree cu fir), 60 de lei (casca BT).

Cablu TV-OutCablu TV-OutCablu TV-Out – se poate dovedi neaşteptat de util în vacanţă sau chiar şi în vizitele la prieteni. Prin intermediul lui, poţi viziona pe televizor pozele şi filmele din telefon. Gândeşte-te spre exemplu că hotelierii nu îţi oferă cine ştie ce pachet de programe, atunci de ce să nu copiezi pe card câteva filme şi să le iei cu tine? Cablul nu atârnă greu, nu ocupă mult spaţiu şi costă o nimica toată: aproximativ 25 de lei.

Boxă externă – alungă monotonia unei petreceri lipsite de ritm, fără să cari după tine radiocasetofoane care mănâncă bateria cât ai clipi. O boxă de calitate pentru telefonul mobil oferă o autonomie de până la 40 de ore şi, deşi pare neputincioasă, are suficientă putere cât să se facă bine auzită pe o rază de 10 metri. Preţ estimativ: 80 de lei.

Boxă externăBoxă externă

Accesorii de fiţe

Căşti Stereo Bluetooth – sunt destul de scumpe şi, cu excepţia modelelor de top, nu oferă aceeaşi calitate precum căştile cu fire. Un alt inconvenient este că au acumulator propriu ce necesită încărcat destul de des. Iar pentru că nu au fire, nu poţi asculta posturile radio FM. Cele mai multe telefoane folosesc firul pe post de antenă. Merită oare acest efort în schimbul unui confort mai bun, oferit de conexiunea wireless? Eu unul, după ce am experimentat o bună perioadă de timp căştile Stereo Bluetooth, am ajuns la concluzia că nu merită. În cazul în care îţi doreşti asemenea accesorii, îţi recomand să le încerci înainte să le cumperi. Şi nu alege cele mai ieftine modele: se aud prost şi au o autonomie slabă. Preţ estimativ: 250 de lei.

Stereo BluetoothCăşti Stereo Bluetooth

Tastatură externă – am rămas surprins să văd că o tastatură Full-QWERTY Bluetooth, special concepută pentru dispozitivele Nokia, costă 380 de lei. Mi se pare extrem de mult, în condiţiile în care o tastatură BT pentru PC-uri se vinde cu aproximativ 280 de lei. Unde mai pui că utilitatea unui astfel de produs în cazul telefoanelor mobile este discutabilă. Personal, nu cunosc pe nimeni care să deţină aşa ceva. Am văzut în schimb tastaturi mini-QWERTY care se ataşează la telefon prin intermediul port-ului de date – dar nici asta nu mi se pare o soluţie prea grozavă. Până la urmă, dacă tot îţi place să scrii, îţi cumperi de la început un telefon cu tastatură QWERTY.

Armbrand – este un accesoriu gândit pentru sportivii melomani. Mai exact, o husă cu inel care se mulează pe braţ şi ţine telefonul bine fixat. Nu costă foarte mult, dar nici nu se găseşte decât pentru puţine modele de telefoane. Unul dintre ele este desigur Apple iPhone.

ArmbrandArmbrand

Cam acestea sunt principalele categorii de accesorii pentru telefoane mobile. Dacă am omis ceva important, nu ezitaţi să imi spuneţi ce anume.

În final, o scurtă concluzie: accesoriile sunt foarte importante dacă vrei să foloseşti telefonul la capacitate maximă. Pentru a beneficia de o gamă cât mai largă de accesorii, urmăreşte ca dispozitivul pe care îl achiziţionezi să fie dotat cu interfeţe de conectare standard: jack de 3,5 mm, port microUSB şi slot microSD.

Posted on iunie 27, 2010, in Apple, Gadgets, HTC, MAC OS, Nokia, Samsung, Sony Ericsson, Symbian OS and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. daca nu-ti faceam observatie, imi dau in scris viata ca n-ai fi scris atatea articole :)) oricum, ai inceput bine

    p.s : cooming soon another blog 😀 iar Franco acum va spune „pff, cata vointa, cat discernamant…cata prostie” =)))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: