TAB Utilities pentru Firefox te pune in Control Deplin [Go4IT]


De regulă, browserele web au tendinţa dictatorială de a stabili singure cum ar trebui să realizeze diverse funcţii sau operaţiuni. Producătorii fac greşeala să creadă că toţi utilizatorii folosesc la fel browser-ul şi că ei trebuie să se adapteze la modul de funcţionare al browser-ului, în loc ca browser-ul să fie configurat după placul utilizatorului. Tab Utilities este o extensie de Firefox care te lasă pe tine să decizi asupra a numeroase aspecte legate de tab-uri şi nu numai.

Toate browserele actuale au tab-uri, dar niciunul nu oferă opţiuni amănunţite legate de comportamentul acestora. Dacă vrei mai mult control asupra modului în care se comportă tab-urile tale, ai la dispoziţie Tab Utilities, o extensie care oferă un număr foarte mare de opţiuni.

Clientul nostru, stăpânul nostru

Vechea zicală împământenită în rândul comercianţilor este pe deplin justificată în cazul acestei extensii. Tab Utilities îţi pune la dispoziţie opţiuni pentru toate aspectele legate de tab-uri, iar tu nu ai de făcut decât să alegi ceea ce îţi convine.

Deşi volumul de opţiuni poate părea covârşitor la o primă vedere, acestea sunt organizate logic. Opţiunile disponibile sunt împărţite în patru tab-uri care vizează patru aspecte diferite: tab-uri, link-uri, mouse şi aspect.

Tab UtilitiesDeschiderea tab-urilor

Tab-uri

Opţiunile legate de tab-urile propriu-zise sunt împărţite, la rândul lor, în două secţiuni. Prima secţiune vizează deschiderea tab-urilor, iar a doua modul în care acestea se închid.

De aici poţi să alegi:

  • Când se deschid tab-uri noi (când accesezi un bookmark, când foloseşti căsuţa de căutare etc.)
  • Unde se deschid – lângă tab-ul activ, ultimul
  • Ce tab-uri se deschid în background
  • Ce tab devine activ după închiderea unui tab
  • Câte tab-uri sunt salvate în memorie pentru a fi redeschise
  • Ordinea în care sunt schimbate tab-urile când se foloseşte comanda CTRL+TAB

Tab UtilitiesInchiderea tab-urilor

Link-uri şi mouse

Din secţiunea dedicată link-urilor poţi alege modul în care sunt gestionate link-urile din aplicaţiile externe. De exemplu, poţi alege cum va fi deschis un link din Yahoo Messenger: într-un tab nou, în tab-ul activ sau într-o fereastră nouă.

Legat de mouse, ai acces la opţiuni legate de toate comenzile care se realizează cu acesta: click stânga, click dreapta, dublu click, CTRL+click etc. Pentru fiecare din aceste comenzi poţi alege operaţiunea dorită.

Tab UtilitiesActiunile de mouse

De exemplu, poţi alege ca printr-un dublu click pe un tab, acesta să fie închis. Sau, dând dublu click pe un spaţiu liber de pe bara de tab-uri să deschizi un tab nou. Există foarte multe variante care pot fi alese prin intermediul acestor opţiuni.

Aspect

Cu Tab Utilities poţi personaliza şi aspectul anumitor elemente legate de tab-uri. Printre acestea se numără bara de tab-uri şi tab-urile propriu-zise, meniurile şi butoanele de pe bara de tab-uri.

Printre alte opţiuni, aici găseşti:

  • Poziţionarea barei de tab-uri sus sau jos
  • Afişarea sau ascunderea anumitor butoane
  • Fontul şi culorile folosite de diverse tipuri de tab-uri – poţi alege un anumit aspect pentru tab-ul activ, alt aspect pentru tab-urile care conţin pagini necitite etc.
  • Lungimea minimă şi maximă a unui tab

Tab UtilitiesAspectul tab-urilor

Tab Utilities vs Tab Mix Plus

O mare parte a utilizatorilor de Firefox ştiu de existenţa altei extensii, mai vechi, care oferă un set similar de facilităţi. Este vorba de Tab Mix Plus. Tab Utilities are câteva atuuri importante în faţa lui Tab Mix Plus: consumă mai puţine resurse, nu include funcţii redundante şi este actualizată mai frecvent.

Tab Utilities este o extensie recomandată acelor utilizatori care simt nevoie unui plus de control asupra browser-ului şi a comportamentului acestuia.

Extensia Tab Utilities poate fi instalată de aici.

Sursa: Imagine frontpage, GO4IT

Posted on mai 26, 2010, in Internet and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: