Site-uri care merita sa fie HomePage-ul tau [GO4IT]


Noţiunea de homepage este folosită pentru a desemna acel site care se încarcă automat când deschizi browser-ul sau un tab nou. Cum toţi am folosit la un moment dat Internet Explorer şi am făcut cel puţin o vizită forţată portalului msn.com deoarece acesta era setat ca homepage în browser-ul celor de la Microsoft.

Homepage-ul unui browser poate fi foarte util pentru unii, în timp ce pentru alţii poate fi complet nefolositor. Depinde foarte mult de preferinţele şi obişnuinţele fiecăruia.

Era o vreme în care importanţa homepage-ului devenise aproape egală cu zero. Cei mai mulţi utilizatori preferau să se deschidă o pagină goală într-un tab nou sau într-o fereastră a unui browser.

Din nou Opera cu inovaţia

A fost nevoie ca cei de la Opera să-şi etaleze pentru a nu ştiu câta oară talentul inventiv şi să implementeze funcţia Speed Dial. Spun pentru a nu ştiu câta oară pentru că norvegienii de la Opera sunt cei care au inventat majoritatea funcţiilor folosite în prezent de mai toate browserele. Dacă Steve Jobs ar fi condus Opera, browser-ul norvegian ar fi fost probabil mult mai sus decât este acum şi nu ar mai fi fost gratuit.

În Opera poţi adăuga o serie de iconiţe care îţi permit accesul rapid la site-urile preferate când deschizi un tab nou. Această funcţie se numeşte Speed Dial şi se regăseşte acum şi în alte browsere.

Această inovaţie a redeschis drumul homepage-ului. Acum ai două opţiuni majore când vine vorba de homepage: poţi folosi funcţia Speed Dial (în Firefox există mai multe extensii care reproduc opţiunea din Opera) sau poţi apela la un site care oferă cam aceleaşi funcţii ca Speed Dial.

Pe acestea din urmă vreau să le supun atenţiei în cele ce urmează. Ele reprezintă ultimul trend în materie de homepage-uri.

Un singur site care să le stăpânească pe toate

Să îţi pui un site obişnuit ca homepage este o idee învechită şi ineficientă. În ultimul timp au apărut o mulţime de site-uri gen Speed Dial.

În principiu, un astfel de site îţi permite să adaugi iconiţe cu link-uri către site-urile tale preferate. Adăugându-l ca homepage în browser-ul tău ai toate site-urile tale favorite la un click distanţă atunci când deschizi un tab nou.

Pentru exemplificare voi trece în revistă cinci astfel de site-uri, cinci posibile homepage-uri pentru browser-ul tău.

fav4.org

Fav.org arată foarte bine ţi în acelaşi timp este foarte limitat. Este limitat din mai multe puncte de vedere.

fav4.orgfav4.org

În primul rând, nu poţi adăuga decât patru site-uri. În al doilea rând, deşi poţi specifica orice link, nu poţi alege un logo. De exemplu, pot adăuga go4it.ro, dar trebuie să las unul din logo-urile predefinite. Ceea ce este inacceptabil.

Pe de altă parte, sunt disponibile o serie de funcţii utile şi interesante. De exemplu, Poţi schimba ordinea celor patru iconiţe trăgându-le pur şi simplu cu mouse-ul. De asemenea, accesând meniul de configurare poţi selecta una din cele două teme disponibile şi poţi alege browser-ul implicit pentru căsuţa de căutare. Acesta poate fi Google, Bing, Yahoo, Wikipedia sau IMDB.

Rezumând, deşi arată foarte bine, Fav.org dispune de un nivel prea scăzut de configurare pentru a fi pe placul multor utilizatori.

favetop.com

Deşi nu arată la fel de bine ca fav4, favetop.com este mult mai complex. Sub nelipsita căsuţă de căutare există 5 secţiuni în care îţi poţi împărţi favoritele: web, video, photos, music games şi bookmarks.

favetop.comfavetop.com

La web nu poţi adăuga decât site-uri din baza proprie de date. Dacă vrei să adaugi alt site, va trebui să-l adaugi la bookmarks. Chiar dacă acesta nu există în baza de date, favetop.com va genera automat o iconiţăpronind de la prima pagină a site-ului respectiv.

În celelalte patru secţiuni, video, fotografii, muzică şi jocuri, poţi adăuga conţinut prin copierea codului embed. În acest fel, de exemplu, poţi accesa rapid clipuri video favorite de pe diverse site-uri.

symbaloo.com

Symbaloo are ca funcţie principală rolul unui Speed Dial, dar este mult mai mult decât atât. Poţi crea mai multe tab-uri, fiecare tab cu un conţinut propriu. Într-un tab poţi pune site-urile preferate, în altul, de exemplu, poţi adăuga feed-uri RSS.

symbaloo.comsymbaloo.com

Până la 54 de iconiţe pot încăpea în tab-ul principal. Există o serie de site-uri predefinite, pe care le adaugi printr-o simplă căutare. Poţi adăuga şi site-uri de care symbaloo.com nu a auzit, dar pentru acestea trebuie să alegi singur un logo, o imagine sau o culoare de fundal.

Iconiţele pot fi reordonate prin drag&drop. De menţionat că în setul predefinit de simboluri, există câteva instrumente utile precum condiţiile meteo sau diverse tipuri de căutări (produse second-hand, cărţi, comparaţii de preţuri etc.).

getwapps.com

Dintre cele prezentate până acum, getwapps.com se apropie cel mai mult de ideea de Speed Dial. Şi asta atât în ceea ce priveşte designul, cât şi funcţionalitatea.

getwapps.comgetwapps.com

Îţi poţi face câte tab-uri vrei şi în fiecare tab poţi pune, teoretic, oricâte site-uri doreşti. Există şi aici o bază proprie de site-uri preconfigurate cu link şi imagine. Poţi pune însă orice site şi la fiecare poţi adăuga o imagine proprie.

start.io

start.io este un concept foarte simplu şi eficient. Nu are un design sofisticat. Nici măcar nu include imagini pentru site-urile favorite. Pur şi simplu acesta generează o pagină cu link-uri către site-urile adăugate.

start.iostart.io

Însă această simplitate nu înseamnă că şi funcţionalitatea serviciului are de suferit. Din contră, are două avantaje majore: este extrem de uşor de folosit şi foarte rapid. Cu alte cuvinte, se va încărca mai repede ca celelalte servicii când vei deschide un tab nou.

Site-urile favorite pot fi grupate pe diverse criterii. De exemplu, poţi crea o categorie pentru site-urile de ştiri, altă categorii pentru reţelele sociale etc.

Pentru personalizarea paginii, există şapte template-uri disponibile. În plus, cei care au cunoştinţele necesare, pot crea o pagina de la zero.

Folosirea acestor servicii ca homepage are şi avantaje şi dezavantaje. Un avantaj ar fi că poţi avea acelaşi homepage în orice browser şi pe orice calculator. La dezavantaje putem trece faptul că se încarcă puţin mai greu, dacă îţi merge şi Internetul mai greu.

Dacă ai şi alte propuneri de servicii care pot juca rolul de homepage, nu ezita să ni le împărtăşeşti lăsând un comentariu la finalul acestui articol.

Posted on mai 19, 2010, in Internet and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: