Telefoanele cu ecran 3D? Abureala de Marketing!


Telefoanele mobile au evoluat până la un prag de la care nu mai putem cere miracole. Cel puţin nu în următorii cinci, poate chiar zece ani. Până când vom asista la trecerea într-o sferă cu totul revoluţionară (probabil cea a telefoanelor cu ecrane flexibile sau cine ştie, a celor polimorfe), producătorii ne bombardează cu funcţii minore care să justifice totuşi lansarea unor noi serii de dispozitive şi să ne închidă gura, să nu cumva să spunem că „anul acesta nu a apărut nimic interesant„.

În principiu, capitolele care se reîmprospătează periodic şi unde mai au loc schimbări importante sunt Internet (viteze din ce în ce mai mari) şi calitatea înregistrărilor video. Dintre acestea, singurul loc unde într-adevăr se investeşte serios este Internetul. Aşteptăm cu nerăbdare dezvoltarea la scară largă a reţelei 4G (LTELong Term Evolution), cea care ne promite viteze uriaşe de până la 100 Mbit/s.

La foto, marketing-ul a devenit deja mult prea agresiv şi departe de realitate. Cursa megapixelilor a dus rapid la rezoluţii foto impresionante pe hârtie: 12 MP! În realitate, pozele sunt comparabile din punct de vedere calitativ cu cele de 3.2 MP de acum patru ani.

Ultimul răcnet în materie de dotări pe telefon este ecranul 3D. Da, aţi citit bine. Abia ce am scris câteva materiale despre    televizoare 3d şi iată că la scurt timp producătorii de dispozitive mobile au anunţat această inovaţie. Primul, nimeni altul decât Samsung. Al doilea, în mod surprinzător, Motorola. Modelele anunţate sunt Samsung W960 AMOLED 3D, respectiv Motorola MT810.

Samsung W960 AMOLED 3DSamsung W960 AMOLED 3D, primul telefon cu ecran 3D

Spre deosebire de televizoare, unde tehnologia stereoscopică necesită purtarea unor ochelari speciali, pe telefoane vom putea percepe efectul tridimensional cu ochiul liber, mulţumită autostereoscopiei. Principiul de funcţionare este similar cu cel folosit pentru fotografiile care se schimbau atunci când te uitai dintr-un alt unghi la ele. Pe ecran sunt dispuse lentile verticale subţiri care măresc anumite imagini în funcţie de unghiul din care sunt privite, oferind percepţia de adâncime de câmp. Mai multe despre tehnicile de creare a imaginii 3D în articolul „Ecrane 3D – cum funcţionează şi de ce nu le avem pe birou„.

Până acum nu am avut ocazia să testăm astfel de echipamente, astfel că nu putem acorda o notă experienţei 3D autostereoscopice. Putem doar specula pe marginea a ceea ce ne oferă teoretic şi raportându-ne la faptul că, totuşi, vom privi pe un ecran de telefon de maximum 4 inch. „Cât de 3D” poate fi? Din ce am observat pe parcursul vizionărilor, dimensiunea ecranului are un rol important asupra percepţiei noastre. Lăsând la o parte calitatea vizuală, ne îndreptăm atenţia către inevitabilele costuri.

Costurile de producţie vor fi cu siguranţă mai mari, dar producătorii fac acum, în stadiul de pionerat, tot felul de compromisuri mai mult sau mai puţin evidente pentru a păstra un preţ atractiv. Spre exemplu, telefonul Samsung duce lipsa conectivităţii Wi-Fi şi are o cameră mediocră de 3.2 MP. De asemenea, în locul unei platforme de operare avansate, dispozitivul rulează un sistem ce suportă doar aplicaţii JAVA. Despre Motorola MT810 nu se ştiu încă foarte multe lucruri, dar din primele informaţii se pare că avem de a face cu un dispozitiv mai performant: cameră de 5 MP, înregistrare video HD, platformă Ophone (derivată din Android).

Legat de tendinţe, este clar că aceste două modele nu vor rămâne singurele, chiar dacă telefoanele 3D se vor dovedi un fiasco. Personal, nu cred că vor reuşi să se impună decât cu forţa, adică să nu avem altceva de ales. Gândiţi-vă în primul rând că veţi scoate mai mulţi bani din buzunar pentru o facilitate de nişă, neinteresantă pentru mulţi dintre noi.

Cine va plăti pentru aşa ceva? Un business man? Nu cred. Un om pragmatic? Nici atât. Un bătrân? Evident, nu. Un elev sau un student? Doar dacă e de bani gata. Singurii care vor îmbrăţişa această inovaţie spectaculoasă (dar cam inutilă în viaţa de zi cu zi) vor fi indivizii entuziaşti, cei care ar cumpăra orice noutate pentru că pur şi simplu la asta aspiră – la noutate.

Din punctul meu de vedere, integrarea display-urilor 3D pe telefoanele mobile nu era deloc o necesitate. Cred că este o decizie pripită a producătorilor dornici să umple golul dintre inovaţiile cu adevărat folositoare (GPS, Bluetooth, 3G, Wi-Fi, multitouch ş.a.m.d.) cu scopul de a fi cumva cu un pas în faţa celorlalţi. Aici nu e cazul.

Anunțuri

Posted on Mai 12, 2010, in Gadgets, Hot News, Just about me, Samsung and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. tot ce e aici e copiat dupa http://www.go4it.ro ,bafta

  2. =)))))))))))))))))))))) bravo ma !!!!!! keep up to be original :>

  3. Mda….am si banner cu Go4IT.
    Si da, am cateva posturi luate de la ei, de aceea am si banner de la ei si de multe ori linkuiesc sursa, de data asta nu am avut timp (Ca daca aveam scriam eu un articol 😉 ) Sa mai adaug ca daca voiam sa ma ascund numai lasam postul asa, cu linkurile Go4IT?
    X-TechLive, eu macar am habar despre cum se intretine un blog, tu il faci si dupa 10 zile il stergi =))))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: