Urmatoarea versiune de firefox va avea o noua interfata!


Firefox 3.6 nu a adus prea multe noutăţi pentru ochiul utilizatorului obişnuit. Versiunea 3.6 a însemnat îmbunătăţiri importante sub capotă, la nivelul motorului de randare şi al tehnologiilor folosite. Deşi acestea sunt aspecte foarte importante pentru un browser, producătorul trebuie să se îngrijească întotdeauna şi de interfaţă. De aceea, Firefox 4 va aduce schimbări majore din acest punct de vedere.

Deşi nu a trecut mult timp de când a fost lansat Firefox 3.6, cei de la Mozilla au început deja lucrul la Firefox 4. Ca o organizaţie care susţine şi reprezintă software-ul Open Source, Mozilla arată transparenţă încă din perioada în care Firefox 4 este în faşă. Inginerii de la Mozilla au publicat o serie de imagini cu Firefox 4 din care se vede clar o schimbare importantă la nivelul interfeţei.

Aero pentru Vista şi Windows 7

Primul lucru care se observă din aceste imagini este efectul de transparenţă. Acesta va fi vizibil pe sistemele de operare Vista şi Windows 7 şi îşi trage rădăcinile tehnologia Aero pe care cele două sisteme de operare o au la dispoziţie.

Firefox 4

Toată partea superioară a ferestrei – tittle bar, bara de adrese şi bara de tab-uri – au acest afect de transparenţă. Şi, să recunoaştem, arată foarte bine.

Este evident că schimbarea de interfaţă realizată de Mozilla e inspirată din Google Chrome. Sunt o serie de elemente care trădează acest lucru. În primul rând eliminarea meniurilor clasice. Apoi, în stânga barei de adrese au rămas doar butoanele back şi forward. Şi nu în ultimul rând, colapsarea funcţiilor importante în două meniuri plasate în dreapta adresei de bare: Bookmarks şi Tools.

Firefox 4

În ceea ce priveşte plasarea barei de tab-uri, Mozilla nu s-a decis încă ce abordare va alege. Întrebarea pe care şi-o pun inginerii americani este dacă să lase bara de tab-uri în locul unde se află acum sau să o ridice deasupra barei de adrese şi să elimine titlul ferestrei. A doua abordare este, din nou, inspirată din Google Chrome. Eu deja folosesc o interfata total noua numita TwentyTen, care plaseaza taburile sus si foloseste efectul Aero din al meu Windows 7

Personal aş alege a doua variantă. Iar justificarea alegerii stă în spaţiul vertical câştigat. Un argument contra ar putea fi distanţa mai mare pe care cursorul ar avea-o de parcurs pentru schimbarea tab-urilor. Asta n-ar fi o mare problemă pentru cei care folosesc combinaţiile de taste pentru schimbarea tab-urilor.

Firefox 4 Firefox 4 cu tab-urile deasupra barei de adrese

Un semn de originalitate totuşi din partea Mozilla este maniului Page plasat în partea stângă a barei de tab-uri. Cel mai probabil acest meniu va include diverse funcţii legate de tab-uri.

Firefox 4 este deocamdată în stadiu de proiect. Cei de la Mozilla testează diverse variante iar aceste imagini nu reprezintă neapărat produsul final. Este posibil să apară elemente noi sau să se renunţe la diverse meniuri ori butoane. Însă la efectul Aero aproape sigur nu se va renunţa. Un lucru este cert: dacă se va continua pe această direcţie Firefox 4 va fi cel mai elegant browser.

Un nou manager de extensii!

Ceea ce se zvonea deja de câteva zile, a fost confirmat de unul din inginerii de la Mozilla: urmatoarea versiune de Firefox va aduce un manager nou de extensii, cu un design schimbat şi funcţii suplimentare.

În primul rând, trebuie spus că noul manager de extensii va fi un fel centralizator al tuturor aplicaţiilor externe, adică al acelor instrumente care nu fac parte în mod implicit din browser. Şi aici avem: addon-uri (incluzând aici atât lista de extensii instalate, cât şi funcţia de instalare a unor extensii noi), dicţionare pentru corectură, motoare de căutare, teme şi plugin-uri (Flash, Java etc.).

Viitoarea versiune de Firefox va avea un manager de extensii  nouViitoarea versiune de Firefox va avea un manager de extensii nou

Noul manager de extensii nu se va deschide într-o fereastră separată. Acesta va lua forma unui tab obişnuit, în cadrul ferestrei principale.

Mozilla are de gând să adopte, pe viitor, acest model şi în alte cazuri. De exemplu, într-una din versiunile viitoare va exista un aşa-numit Content tab. Acesta va grupa sub forma unor secţiuni interne funcţii care în prezent se deschid în ferestre separate. Managerul de bookmark-uri şi cel de download-uri sunt două dintre funcţiile care se vor regăsi în acest Content tab.

Acestea fiind spuse, mulţi utilizatori, inclusiv subsemnatul, abia aşteaptă să vadă viitoarea versiune majoră de Firefox. Şi asta, în primul rând, prin prisma noii interfeţe pe care aceasta o detine.

Reclame

Posted on Mai 8, 2010, in Hot News, Internet, Windows 7 and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: