Gestioneaza accesul la Internet a programelor din PC


Chiar dacă România este văzută ca una din ţările cu cele mai rapide conexiuni la Internet, în realitate lucrurile nu sunt chiar aşa roz. Uneori furnizorii nostri nu respecta clauzele stabilite, alteori pur şi simplu lăţimea de bandă de care dispunem este insuficientă pentru toate aplicaţiile care au nevoie de acces la Internet.

În ziua de azi foarte multe programe au nevoie, pentru a funcţiona, de acces la Internet. Browsere, clienţi de mail sau messenger, antiviruşi şi playere audio care redau posturi de radio online sunt doar câteva tipuri de aplicaţii care au nevoie, fie în permanenţă fie la anumite intervale de timp, să acceseze Internetul.

Din această cauză, uneori, anumite aplicaţii nu funcţionează corect sau merg greu. În special când avem la dispoziţie o conexiune modestă unele programe vor acapara mai multă bandă, iar altele vor avea de suferit. De exemplu, atunci când descarci fişiere mari, navigarea pe Internet poate avea de suferit iar paginile se încarcă vizibil mai greu.

Pentru a rezolva această problemă trebuie să stabileşti priorităţi de acces la Internet. Cu alte cuvinte, trebuie să stabileşti ce programe au prioritate atunci când viteza de transfer globală atinge limitele conexiunii la Internet.

NetBalancer NetBalancer

Pentru asta există programe speciale. NetBalancer este unul dintre ele. Este gratuit şi uşor de folosit, ceea ce îl face ideal pentru un utilizator obişnuit. NetBalancer rulează pe toate versiunile de Windows de la XP încoace, cu excepţia variantelor pe 64 de biţi de Vista şi Windows 7. Următoarea versiune va aduce suportul şi pentru acestea.

Împărţirea plăcintei

Instalarea programului nu ridică nicio dificultate, cu excepţia confirmării instalării unor driveri nesemnaţi, aşa că voi trece direct la ce este important: stabilirea priorităţilor.

NetBalancer afişează o listă cu toate programele şi procesele rulate. În dreptul fiecăruia sunt trecute mai multe coloane cu informaţii, precum numărul de conexiuni, viteza de transfer, gradul de ocupare al procesorului etc.

NetBalancer Stabilirea prioritatilor

Stabilirea priorităţii este foarte simplă şi se poate realiza separat pentru download şi upload. Este suficient să dai click dreapta pe programul dorit din listă şi să alegi unul din nivelele de prioritate disponibile. Acestea sunt:

High priority
Normal priority
Low priority
Block traffic
Ignore traffic
Limit traffic

Aplicaţiile care vor primi, de exemplu, High priority, vor beneficia de mai mult trafic decât cele cu o prioritate inferioară. Acest lucru este valabil atât pentru download, cât şi pentru upload.

Funcţii suplimentare

NetBalancer oferă şi câteva opţiuni auxiliare. De exemplu, dacă ai mai multe conexiuni, poţi alege pentru care dintre ele se vor aplica priorităţile stabilite. Opţiunea în cauză poate fi accesată în meniul Edit – Network Adapters.

NetBalancer Selectarea conexiunilor

O altă opţiune este aşa-numita Level Severity. Alegând o valoare de la 1 la 100, cu ajutorul acesteia poţi stabili diferenţele dintre nivelele de prioritate. Cu cât valoarea aleasă este mai mare, cu atât creşte şi diferenţa de viteză dintre nouă nivele de prioritate.

NetBalancer Nivelul diferentelor de viteza intre prioritati

Alte funcţii pot fi găsite în fereastra de opţiuni (Edit – Settings). De aici poţi limita traficul global pentru toate aplicaţiile. Tot de aici poţi stabili ca aplicaţiile din prim-plan să aibă prioritate în faţa celor minimizate sau aflate în background.

NetBalancer Configurare

Monitorizare trafic

Cu NetBalancer poţi monitoriza traficul făcut de fiecare proces în parte. Poţi să vezi viteza de upload şi download, traficul total realizat pe o anumită perioadă precum şi serverul, portul şi protocolul folosite.

NetBalancer nu este cel mai complex instrument pentru filtrarea şi monitorizarea traficului de Internet. Administratorii de reţele au, cu siguranţă, aplicaţii mult superioare. Fiind însă uşor de folosit şi gratuit, acesta constituie o opţiune foarte bună pentru cea mai mare parte a utilizatorilor.

Descarcă NetBalancer de aici.

Posted on aprilie 30, 2010, in Internet, Windows 7, Windows XP and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: