Extensii de Google Chrome: Scurt Ghid pe Intelesul Tuturor!


Browser-ul celor de la Google s-a consacrat ca un amestec de funcţii cunoscute din alte browsere (Opera, Firefox, Safari) şi abordări originale. Originalitatea reprezintă sarea şi piperul browser-ului celor de la Google. Dovezi de originalitate găseşti la tot pasul. Atât la nivelul interfeţei, cât şi în ceea ce priveşte funcţiile disponibile, Google a reuşit să-şi facă cunoscută viziunea.

Au trecut mai bine de 5 luni de când Google Chrome suportă extensii. În acest timp, o destul de mică parte a utilizatorilor, cei pasionaţi şi cunoscători, au explorat deja tărâmul plin de noi posibilităţi al extensiilor.

Din păcate, aşa cum o arată şi cifrele, nici cota de piaţă şi nici numărul utilizatorilor de Chrome care folosesc extensii nu a crescut aşa cum era de aşteptat. Marea masă a utilizatorilor, nu doar că nu au instalat vreo extensie, dar nici nu au încercat browser-ul Google, să vadă dacă le place mai mult decât cel pe care îl folosesc în prezent.

Pentru cei care nu au folosit până acum Google Chrome şi pentru cei care nu „s-au jucat” măcar cu câteva din cele peste 4.000 de extensii disponibile, ghidul următor se va dovedi foarte util. Cei care nu au încercat până acum Google Chrome, îl poti descărca de pe go4it.ro.

Unde găseşti extensii

Există mai multe site-uri pe care poţi găsi extensii pentru Google Chrome. Cel mai cuprinzător şi totodată cel mai sigur este cel oficial. Directorul oficial de extensii se găseşte la adresa https://chrome.google.com/extensions.

Google ChromeDirectorul oficial de extensii

Acelaşi site poate fi accesat şi altfel. Deschizi meniul de instrumente (cel sub forma unei chei mecanice) şi dai click pe opţiunea Extensions. Se va deschide fereastra care conţine extensiile deja instalate. Jos de tot există un link: Get more extensions. Acesta te va duce exact în directorul oficial de extensii.

Instalare, actualizare

Aceste trei funcţii sunt extrem de simple. Sunt simple atât ca mod implementare din parte celor de la Google, cât şi ca folosire pentru utilizatori.

Instalarea propriu-zisă înseamnă doar să dai click pe butonul Install (sau Instalaţi, după caz) şi să confirmi când eşti întrebat dacă eşti sigur că vrei să instalezi extensia respectivă. Această confirmare este o măsură de securitate menită să te apere de instalarea fără ştirea ta a unor coduri maliţioase deghizate în extensii.

Google ChromeMeniul de instrumente

Funcţionarea unei extensii începe în clipa în care s-a încheiat scurtul proces de instalare. Nu trebuie să restartezi browser-ul, ca la Firefox. Cel mult, trebuie să dai refresh site-ului deschis.

Actualizarea extensiilor se face automat. De regulă, dacă nu apar modificări evidente, utilizatorul nici nu observă că o extensie a instalat o versiune nouă.

Dacă noua versiune a unei extensii aduce schimbări în politica de acces la datele utilizatorilor, atunci aceasta este dezactivată automat iar utilizatorul este anunţat print-un scurt mesaj. Aceste schimbări pot însemna că versiunea nouă a solicitat accesul la mai multe informaţii decât o făcuse iniţial. De exemplu, o versiune nouă poate cere browser-ului accesul la History (lista site-urilor vizitate recent de utilizator), deşi versiunea anterioară nu avea acest drept.

Google ChromeExtensiile instalate

Dezactivarea şi dezinstalarea

Ca şi în Firefox, o extensie poate fi dezinstalată sau doar dezactivată. Diferenţa este că, în niciunul din cele două cazuri, la Google Chrome restartarea nu este necesară.

Ambele operaţiuni, atât dezinstalarea, cât şi dezactivarea, se pot face în două moduri. Calea normală este să dai click pe butonul de instrumente şi să deschizi fereastra cu extensii. Acolo, sub fiecare extensie instalată, printre alte funcţii, ai dezactivarea şi dezinstalarea.

Există o cale mai la îndemână pentru aceste operaţiuni. Pur şi simplu dai click dreapta pe simbolul din bară al extensiei dorite, iar din meniul care se va deschide alegi opţiunea dorită.

Google ChromeAccesarea rapida a optiunilor

Configurarea extensiilor

Extensiile de Google Chrome sunt, la origine, bucăţi de pagini web. Nu au, cel puţin deocamdată, nici complexitatea, nici nivelul ridicat de configurarea al celor de Firefox. Din această cauză, majoritatea extensiilor oferă un set redus de opţiuni. Unele nu au chiar deloc opţiuni.

Accesarea opţiunilor unei extensii se face pe una din căile descrise pentru dezinstalare şi dezactivare. Cel mai simplu este să dai click dreapta pe extensia pe care vrei să o configurezi şi să alegi Options.

Evident, setul de opţiuni diferă de la extensie la extensie. Din cauza faptului că nu există deocamdată o abordare omogenă, pentru utilizatorii lipsiţi de experienţă se poate dovedi destul de dificilă această operaţiune. Asta şi pentru că fiecare extensie are propria abordare.

Comunitatea dezvoltatorilor şi sistemul de extensii propriu-zis sunt încă la început. Va trebui să mai treacă timp ca extensiile de Google Chrome să devină mai complexe şi să se ghideze după un set de reguli de funcţionare şi ergonomie comune.

Posted on aprilie 25, 2010, in Internet and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: