Next Computer: Desktop VS Laptop


IT&C-ul este un domeniu plin de controverse. Apple, Microsoft, Google, Nokia, telefoane, servicii online, sisteme de operare, jocuri, console, piraterie, browsere, reţele sociale sunt doar câteva dintre brandurile şi tehnologiile supuse cel mai frecvent controverselor. Purtate constructiv, aceste controverse pot genera idei şi concepte noi care la rândul lor se pot concretiza în produse superioare. Produse superioare atât de apreciate de către noi, răsfăţaţii leneşi ai tehnologiilor începutului de mileniu.

Una dintre aceste controverse, hiperbolic dramatizate de cele mai multe ori, se concentrează într-o întrebare simplă: Laptop sau Desktop? Care e mai bun, mai rentabil, mai performant şi mai avantajos pentru mine?

Aceste teme implică o doză foarte mare de subiectivism. Nu există un răspuns universal valabil, de genul „toţi trebuie să ne cumpărăm produsul X pentru că este cel mai bun”. Depinde foarte mult de fiecare dintre noi, de ceea ce facem la un calculator, de nivelul de cunoştinţe în domeniu şi multe alte amănunte.

Acest articol însă, are rolul de a scoate în evidenţă atuurile şi dezavantajele fiecăruia dintre cele două tipuri de calculatoare. Ar putea chiar să te ajute să iei o decizie în cunoştinţă de cauză.

Pledoarie pentru laptop (Liviu Mihai)

Eu unul prefer laptopul. Din mai multe motive, motive care reies, majoritatea dintre ele, din principalul avantaj oferit de laptopuri: portabilitatea.

Portabilitate

Nu este doar o fiţă de Dorobanţi. Portabilitatea este un aspect extrem de important pentru cei a căror slujbă nu s-ar putea desfăşura fără un calculator şi o conexiune la Internet.

Scriu mult. Pentru că trebuie şi pentru că-mi place. Pentru că acest gen de job nu trebuie legat de un birou cu un calculator pe el. Pentru că pot să scriu la birou, acasă, la masă, dimineaţa, la prânz ori noaptea sau oriunde şi oricând mă loveşte inspiraţia.

Dar să nu fim ipocriţi. Portabilitatea poate fi pusă şi în slujba relaxării, nu doar a muncii. Când ai laptopul cu tine, ai atât muzica, cât şi filmele la îndemână. Poate ajungi într-un loc în care te plictiseşte. Poate vrei să vezi un film.

Spre deosebire de desktop-ul la care are dreptul toată familia ta, laptopul are un caracter mai intim. La fel ca telefonul, laptopul poate fi considerat un atribuit personal la care indivizii indiscreţi nu trebuie să aibă acces.

Internet

Această necesitate ajunsă la fel de importantă şi de ieftină ca apa este un alt avocat al laptopurilor. Cel puţin în marile oraşe pare să fie din ce în ce mai uşor de găsit o conexiune wireless la Internet. În Bucureşti, de exemplu, marile parcuri au zone cu acoperire wireless la care te poţi conecta gratis.

Mai ales dacă lucrezi online, contează foarte mult să ai un laptop la îndemână şi să te poţi conecta la Internet. Poate ai un blog şi te-a lovit inspiraţia în timp ce te plimbai prin Herăstrău. Sau poate ai făcute fotografii şi vrei să le postezi rapid pe Internet.

Cu  laptopul in parcCu laptopul in parc

Informaţii, setări, programe

Când lucrezi pe un calculator la birou şi ai un calculator şi acasă mai apare o problemă. Cea a datelor diferite de pe cele două calculatore.

În cazul laptopului ştii că ai tot timpul la dispoziţie programele şi documentele de care ai nevoie. Nu trebuie să trimiţi fişiere pe mail pentru a le avea şi acasă. Nu trebuie să te complici cu programe de sincronizare a informaţiilor de pe mai multe calculatoare.

Dezavantajul evident este că trebuie să-l cari în spate. Este însă un compromis pe care din ce în ce mai mulţi utilizatori par dispuşi să-l accepte.

Comoditate

De regulă, oamenii inteligenţi sunt şi comozi. Tehnologiile noi sunt concepute în aşa fel încât să încurajeze comoditatea. De la inventarea telecomenzii încoace a devenit din ce în ce mai vizibilă tendinţa de simplificare a utilizării.

Cu laptopul pe drumCu laptopul la drum

Laptopul este şi el genul de produs făcut pe placul celor comozi. Poate uneori nu ai chef sau ai obosit să stai la birou. Cu laptopul, nu te opreşte nimeni (în afară de soţie, poate) să nu lucrezi în pat sau pe un fotoliu.

Pe scurt, ideea este că portabilitatea poate fi un avantaj şi pe distanţe scurte. Atât la birou cât şi acasă îţi poţi muta locul de muncă cu câţiva metri. Dacă ai un router wireless, vara la 40 de grade poţi ieşi să lucrezi pe balcon.

Nu mă joc

Contează foarte mult în alegerea mea şi faptul că nu prea mă mai joc pe calculator. Cel puţin nu jocuri de ultimă generaţie care ar fi necesitat un sistem foarte puternic. Pentru un World of Warcraft sau un Football Manager ocazional, laptopul este suficient.

Pentru a concluziona pledoaria, laptopul este calculatorul care te însoţeşte pretutindeni. Un lucru pe care desktop-ul nu îl poate face sub nicio formă. Nici puterea de calcul superioară, nici preţul de multe ori mai avantajos nu se pot compara, în opinia mea, cu numeroasele avantaje ale portabilităţii.

Avocatul desktop-urilor (Daniel Ion)

Nu toţi utilizatorii trebuie să-şi care calculatorul cu ei în fiecare zi la serviciu. Nu toţi trebuie să plece cu el în fiecare weekend sau vacanţă pentru a rămâne în contact cu colegii de la muncă. În concluzie, sunt destui cei care nu au nevoie de un laptop. În continuare vom analiza avantajele unui sistem desktop faţă de unul portabil.

Performanţa

Acest avantaj este în principiu legat de raportul preţ/performanţă, însă de bani vom vorbi mai târziu. Din punct de vedere al performanţei brute, cel mai puternic laptop nu se apropie de un desktop de top. Aveţi un exemplu proaspăt în Asus M60J. Cel mai scump procesor mobile din oferta actuală de la Intel este puţin mai bun decât un quad core pentru desktop lansat în 2008 şi costă de trei ori şi ceva mai mult decât el.

Intel Core i7-965 Extreme  Edition - cel mai tare din parcareIntel Core i7-965 Extreme Edition – cel mai tare din parcare

În principiu, procesorul şi placa grafică sunt componentele care dau sporul de performanţă cel mai sesizabil. HDD-urile pentru desktop ar trebui să fie mai rapide, dar sunt ajunse din urmă de cele de 2.5″ cu 7200 RPM şi 16 MB buffer. Un alt avantaj, puţin discutabil ce-i drept, este posibilitatea de overclocking. Se pot obţine sporuri de performanţă la procesor şi placa video de 10-20% chiar şi cu sistemul de răcire standard.

Ecranul mare şi rezoluţia pe măsură

Nu cred că sunt singurul supărat pe tendinţa actuală a producătorilor de monitoare de-a transforma orice afişaj într-unul pentru vizionat filme. La portabile vom întâlni rezoluţia de 1366×768 de la o diagonală de 10.1″ până la 16″. Nu contează că acum 7-8 ani aveai o rezoluţie verticală mai bună pe monitoarele CRT de 17″. Ei îţi oferă o rezoluţie „HD” la marea majoritate a laptop-urilor entry level şi mainstream. Cât despre afişarea a două pagini de text în paralel, aceasta este una din cele mai triste motivaţii posibile. Poate că funcţionează pentru rezoluţia 1920×1080, însă nu pentru 1366×768.

Un laptop şi un monitor de  27"Un laptop şi un monitor de 27″

Ecranul unui desktop este în principiu mai mare decât cel al unui portabil. Cel mai mic monitor de pe piaţă are la ora actuală o diagonală de 18.5″, iar modelele de 24″ au ajuns chiar accesibile ca preţ. Un laptop cu diagonala de 17″ sau 18″ este un monstru pe care nimeni nu se va încumeta să-l care într-o geantă la serviciu. Am avut posibilitatea să văd şi un portabil cu ecran de 15.4″ cu rezoluţie 1920×1200. Cred că vă puteţi închipui ce dimensiune avea pixelul şi ce vedere trebuia să ai pentru a lucra fără să stai cu nasul lipit de ecran.

Dacă nu ţinem cont de preţ, acest argument al ecranului este la rândul său discutabil. Cine dispune de finanţe nelimitate poate oricând să-şi cumpere un portabil şi câte un monitor mare acasă şi la serviciu. Din păcate, pe piaţa din România numărul utilizatorilor cu astfel de posibilităţi este foarte redus. În concluzie, combinaţia dintre rezoluţia mare şi confortul vizual este oferită doar de PC-urile desktop.

Posibilitatea de upgrade

Trebuie să recunoaştem că laptop-ul este un sistem închis. În afară de memoria RAM şi harddisk, componentele nu pot fi schimbate de utilizatorul de rând. Sistemul desktop oferă avantajul upgrade-ului şi nu trebuie să fii inginer electronist ca să schimbi un procesor sau placa video. Dacă simţi că desktop-ul dă semne de oboseală, cumperi un procesor mai performant, mai multă memorie RAM şi un HDD în plus. Când jocurile actuale sunt prea mult pentru placa video curentă, o vinzi şi îţi iei una mai bună. Dacă ajungi să fii nemulţumit de performanţele laptopului, lucrurile nu sunt chiar roz. Trebuie să-ţi cumperi altul.

Level 10 - una din cele mai  scumpe carcase pentru un desktop PCLevel 10 – una din cele mai scumpe carcase pentru un desktop PC

Preţul

Aici vom face legătură cu discuţia de la capitolul performanţă. Procesorul lui Asus M60J costă 546 $ pe site-ul oficial, iar un Intel Core 2 Quad Q8200, cu 5% mai slab în testele sintetice, costă 163 $ (preţuri de catalog Intel, pentru mia de bucăţi). Nu intrăm în amănunte tehnice, însă imaginea de ansamblu este evidentă. Laptopul Asus costă aproximativ 5.000 de lei, iar un sistem desktop cu procesorul Q8200, cu monitor mult mai mare decât cel al unui portabil costă pe jumătate. Ca să nu mai spunem că AMD a lansat cu puţin timp în urmă cel mai ieftin procesor quad core de pe piaţă. În principiu, componentele pentru portabile sunt mai scumpe deoarece trebuie să fie semnificativ mai mici şi mai eficiente din punct de vedere al consumului.

Concluzie

Înainte de achiziţionarea unui calculator, utilizatorul trebuie să decidă ce aşteptări are de la el. Cu resurse financiare nelimitate se poate cumpăra atât portabilitate, cât şi performanţă de top. Din păcate, prea puţini dispun de ele. O analiză a atentă a avantajelor menţionate mai sus pentru laptopuri şi desktop-uri vă poate ajuta să luaţi decizia potrivită. La final putem spune fără să greşim că principalul avantaj al laptopului este portabilitate. În cazul unui PC desktop, principalele sale avantaje sunt performanţa şi preţul.

Pe de altă parte, este doar o chestiune de timp până când desktop-ul va fi doar o nişă pe piaţa calculatoarelor. Deja numărul laptopurilor vândute l-a depăşit pe cel al sistemelor de desktop. Şi tot în viitorul nu foarte îndepărtat, laptopul va deveni mai performant şi va fi din ce în ce mai ieftin. Este o luptă pe care desktop-ul nu are cum să o câştige.*

Nota*: Acest articol a fost preluat in totalitate de pe site-ul PCFUN

Mi s-a parut interesant articolul. Dupa cum stiti deja, am devenit un mare fan al laptopurilor, asa ca pt mine Laptopul castiga 🙂 Ultimul meu desktop are Pentium 4 si 512 MB RAM 😆 Poate totusi o sa-i fac un upgrade in viitorul apropiat 🙂

Posted on aprilie 17, 2010, in Apple, MAC OS, Microsoft, Windows 7, Windows XP and tagged , , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Daca doresti mai multi vizitatori si un grad mai mare de expunere al blogului tau, indexeaza-ti feed-ul RSS pe http://www.joiner.ro. Este gratuit, ai „do follow” pe linkuri si nu trebuie decat sa trimiti link-ul cu feed-ul RSS pe adresa office@joiner.ro si sa mentionezi in ce categorie vrei sa fie indexat.

    Iti multumim si speram ca nu te-am suparat cu comentariul nostru!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: